Recyklace jednorázových kelímků? Kavárenský řetězec přišel s odvážným plánem

Londýn - Největší britský kavárenský řetězec Costa Coffee bude v Británii recyklovat stejný počet jednorázových kelímků, kolik jich prodá. Tohoto cíle chce odsáhnout do roku 2020. Podle plánu zrecykluje na 500 milionů kelímků ročně, včetně některých z konkurenčních řetězců, oznámila dnes firma.

Podniky, které se starají o svoz odpadu, bude Costa Coffee ke spolupráci stimulovat příplatkem 75 liber za tunu kelímků.

Jak uvedl server BBC, v Británii se každoročně vyhodí 2,5 miliardy jednorázových kelímků na kávu, přičemž 99,75 procenta z nich není recyklováno. Typický kelímek je vyroben z kartónu a je vyztužen tenkou plastovou vrstvou, která zajišťuje pevnost kelímku a udržuje teplotu nápoje. Tato vrstva ale zásadně komplikuje recyklaci. Společnost Costa však prohlásila, že jádro problému tkví ve způsobu sběru kelímků.

Řetězec, který má v Británii na 2380 poboček, stejně jako jeho konkurenti, má ve svých provozovnách sběrná místa. Většinu kelímků lidé ale vyhodí v kancelářích a na ulici. Costa proto bude popelářské firmy finančně stimulovat zmíněným příplatkem. Podniky tak dostanou za každou tunu kelímků 125 liber, což znamená zvýšení částky o 150 procent. Z toho pět liber půjde do firmy, která bude bude kontrolovat, zda systém běží tak, jak má.

Cílem je zatraktivnit sběr tohoto odpadu komerčně a finančně tak, aby podniky odpadního hospodářství vytvořily pro kelímky infrastrukturu, od instalace sběrných míst v kancelářích a na dalších místech až po jejich třídění a přepravu do recyklačních závodů.

Související

Virgin Atlantic, ilustrační foto

Koronakrize dopadla na Costa Coffee i Virgin Atlantic, bude se propouštět

Řetězec kaváren Costa Coffee varoval, že kvůli jeho snaze vyrovnat se s propadem způsobeným pandemií nemoci covid-19 by v Británii mohlo přijít v jeho provozovnách o práci 1650 zaměstnanců, tedy zhruba deset procent jeho pracovní síly v zemi. Firma se tak stala dalším britských řetězcem, který varuje před propouštěním, uvedla agentura Reuters.
Plastů je všude dost. Co s nimi?

Dost bylo plastů. Ke kampani se v ČR přihlásilo dalších pět firem a jedna instituce

Ke kampani #dostbyloplastu ministerstva životního prostředí (MŽP) se dnes přidalo dalších pět firem a jedna instituce. Cílem je zredukovat množství jednorázového plastového odpadu a nádobí a nabídnout alternativy. Na tiskové konferenci to řekl ministr Richard Brabec (ANO). Dobrovolně se k tomu zavázaly firmy Lidl, Fruitisimo, Costa Coffee, IKEA, Starbucks a Česká zemědělská univerzita (ČZU). V červnu již dohodu podepsalo sedm společností.

Více souvisejících

Costa Coffee Velká Británie Ekonomika recyklace

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy