Vzácný modrý diamant Farnese Blue byl prodán, cena vskutku královská

Ženeva - Vzácný modrý diamant, který byl 300 let v majetku evropských královských rodů, se prodal v úterní dražbě v Ženevě za 6,7 milionu švýcarských franků (145 milionů Kč). Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Diamant dostala dcera parmského vévody Alžběta jako svatební dar, když si v roce 1715 brala španělského krále Filipa V. Poté byl drahokam předáván z generace na generaci a postupně se stěhoval ze Španělska do Francie, Itálie a Rakouska.

Diamant Farnese Blue, jehož jméno odkazuje na rod Farnese, z nějž Alžběta Parmská pocházela, váží 6,16 karátu a pochází ze známého indického dolu Golkonda. Podle BBC se v dražbě aukční síně Sotheby's prodal během čtyř minut a snadno překonal odhadovanou cenu 3,5 až pět milionů švýcarských franků (75,7 až 108 milionů korun).

Podle internetových stránek aukční sítě prodaný modrý diamant ve tvaru hrušky rovněž v minulosti tvořil součást tiáry královny Marie Antoinetty, která byla po vítězství Francouzské revoluce v roce 1793 popravena.

Totožnost kupce nebyla zveřejněna. Vůbec nejdražší diamant prodaný v aukci je Pink Star (Růžová hvězda) o váze 59,6 karátu, který se loni vydražil za rekordní sumu 71,2 milionu dolarů (1,54 miliardy Kč). Do té doby byl nejdražší modrý diamant Oppenheimer Blue prodaný za 57,5 milionu dolarů (1,24 miliardy Kč).

Související

Diamanty

EU představila nové protiruské sankce. Týkají se diamantů

Evropská unie v pondělí schválila další, v pořadí již dvanáctý balík protiruských sankcí. Členské země jím chtějí postihnout zisky plynoucí z vývozu diamantů. Informovala o tom Rada EU. Česko zároveň prosadilo delší výjimku na dovoz ruské oceli až do roku 2028. 

Více souvisejících

Diamanty dražby Ekonomika Švýcarsko

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy