Za podvod s emisemi hrozí Daimleru pokuta 3,75 miliardy eur

Berlín - Německý ministr dopravy Andreas Scheuer hrozí automobilce Daimler pokutou 3,75 miliardy eur (téměř 97 miliard Kč) za podvod s měřením emisí. Ve svém dnešním internetovém vydání to napsal týdeník Der Spiegel.

List bez udání zdrojů uvedl, že ministr v pondělí hovořil za zavřenými dveřmi s šéfem automobilky Dieterem Zetschem. Ministr údajně vyjádřil obavu, že nelegální software na měření výfukových plynů, který před časem odhalily kontroly, mohl být nainstalován až do 750.000 vozů typu Mercedes. Ministerstvo by jejich výrobci mohlo uložit pokutu ve výši až 5000 eur (asi 130.000 Kč) za každý vůz.

Mluvčí ministerstva později uvedl, že se s automobilkou dohodly na vyjasnění vysoce komplexních technických záležitostí, které mají spojitost s naftovými emisemi. Bez udání dalších podrobností dodal, že dojednány byly konkrétní kroky.

Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) již minulý týden Daimleru nařídil svolat k úpravě více než 6000 dodávkových vozů Mercedes Vito s naftovým motorem o objemu 1,6 litru, který má plnit emisní normu Euro 6. Dospěl totiž k závěru, že systém kontroly emisí v těchto vozech porušuje předpisy. Daimler to odmítá. Nyní se zkoumá, v kolika dalších vozech, které firma vyrábí, je tato technologie zabudována.

Podle informací Spiegelu pokročilo testování dieselových modelů třídy C, dosavadní zjištění podezření úřadů potvrzují. Zástupce automobilového koncernu budou ještě tento měsíc vyslýchat úředníci z KBA. Šéf Daimleru a ministr Scheuer se následně ještě v tomto měsíci znovu sejdou. Podle listu hrozí svolání nejméně 80.000 vozů.

Naftové automobily se dostaly do centra pozornosti kvůli aféře německého koncernu Volkswagen kolem manipulací s testy emisí oxidů dusíku. Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulovat testování nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě.

Související

Ekonomika

Daimler chystá uvedení divize nákladních vozů na burzu, akcie automobily rostou

Německý automobilový koncern Daimler připravuje uvedení své divize pro výrobu nákladních automobilů na burzu. Informoval o tom německý list Handelsblatt s odvoláním na zdroje z podniku. Divize by podle zdrojů mohla na akciový trh vstoupit na konci příštího roku. Akcie společnosti Daimler si v reakci na tuto zprávu připisovaly zhruba tři procenta.
Mercedes Benz S-Guard 600

Daimler zvýšil čtvrtletní zisk o 19 procent, divizi Mercedes-Benz stoupla marže

Německý automobilový koncern Daimler zvýšil ve třetím čtvrtletí meziročně čistý zisk o 19 procent na 2,05 miliardy eur (55,78 miliardy Kč). Divizi Mercedes-Benz stoupla marže díky růstu čínské poptávky po luxusních vozech. Firma z německého Stuttgartu dnes také uvedla, že očekává zisk před úroky a zdaněním (EBIT) za celý rok na stejné úrovni jako loni ale zopakovala, že odbyt a tržby budou výrazně nižší.

Více souvisejících

Daimler emise pokuty EUR

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy