Šéf banky HSBC nečekaně končí, ve funkci vydržel jen 18 měsíců

Banku HSBC po 18 měsících ve funkci nečekaně opouští její generální ředitel John Flint (51). Jako důvod svého odchodu uvedl, že finanční ústav potřebuje změnu, aby byl schopen se vypořádat se současným globálním prostředím. Podle aktiv největší evropská banka současně oznámila, že její zisk před zdaněním za pololetí stoupl o téměř 16 procent na 12,41 miliardy USD (287,3 miliardy Kč).

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje napsala, že Flint odchází kvůli rozdílným názorům na realizaci jeho strategie. HSBC se nyní potýká s mnoha problémy, jako jsou eskalace obchodní války mezi Čínou a USA, uvolňování měnové politiky, nepokoje v Hongkongu a nejistota kolem nadcházejícího odchodu Británie z EU.

HSBC : Chief Executive John Flint Steps Down #HSBC #Stock #MarketScreener https://t.co/AIz3JwLiZO pic.twitter.com/tos06EWR9o

— MarketScreener.com (@Market_Screener) August 4, 2019

Flint působil v HSBC téměř 30 let a před svým loňským únorovým jmenováním ředitelem vedl divizi drobných bankovních služeb a správy majetku bohatých. Než najde banka nového ředitele, bude jejím vedením pověřen šéf divize globálních komerčních bankovních služeb Noel Quinn.

Příjmy banky se zvýšily o 7,6 procenta na 29,37 miliardy USD. Hospodaření podpořil růst v divizi drobných bankovních služeb a příjmy z Asie. Banka však varovala před dalším vývojem. Úrokové sazby v USA nyní budou spíše klesat než růst a geopolitické problémy ovlivňují její podnikání na řadě důležitých trzích. HSBC má sídlo v Londýně, Asie se však na jejím zisku podílí více než 80 procenty.

Současně dnes banka oznámila, že odkoupí vlastní akcie za jednu miliardu USD. Někteří analytici se obávali, že by banka mohla přerušit svoji strategii, která počítala s návratem části kapitálu investorům. Od roku 2016 již banka koupila vlastní akcie za více než šest miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Související

Ilustrační fotografie.

Evropská komise potrestala pět bank za kartel při obchodování s měnami

Evropská komise (EK) vyměřila nadnárodním finančním institucím UBS, Barclays, RBS, HSBC a Credit Suisse pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy Kč) za kartel při obchodování s měnami. Komise, která je exekutivním orgánem Evropské unie a která plní i roli antimonopolního úřadu, to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Více souvisejících

HSBC bank banky Ekonomika John Flint (bankéř) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy