Microsoft koupí Nokii, za 140 miliard. Čeká slavné mobily návrat na vrchol?

Helsinky - Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů. Zaplatí za ni zhruba 140 miliard korun a chce se zaměřit zejména na africký trh, kam chce dodávat levné „chytré“ telefony.

Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů. V posledních letech finská firma výrazně ztrácí pozice na klíčovém poli chytrých telefonů a ani spojenectví s Microsoftem nepřineslo kýžený obrat.

Microsoft si převzetím jádra Nokie dramaticky vylepší pozici na trhu, který je nyní pro technologické společnosti zásadní, protože mobilní zařízení vytlačují z trhu klasické osobní počítače.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době však firma zaostává za konkurenty jako Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.

"Od Microsoftu je to velká, ale nezbytná hazardní hra," řekl k transakci analytik Geoff Blaber ze společnosti CCS Insight. "Po letech neúspěchů se systémem Windows Mobile Phone firma přeřazuje na jiný rychlostní stupeň a ujímá se kontroly nad softwarem i hardwarem," dodal.

Podobný krok jako Microsoft již dříve učinil konkurent Google, který je autorem operačního systému Android pro mobilní telefony a tablety. Firma loni dokončila převzetí výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility za 244 miliard korun.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se stále příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Celosvětový prodej chytrých telefonů v letošním druhém čtvrtletí poprvé překonal prodej běžných mobilních přístrojů bez operačního systému. Podle výzkumné společnosti Gartner prodej smartphonů meziročně vzrostl o 46,5 procenta na 225 milionů. Prodej běžných mobilů se naopak propadl o 21 procent na 210 milionů.

Nokia sice v posledním čtvrtletí svůj prodej smartphonů značky Lumia výrazně zvýšila, stále to však bylo méně, než se čekalo. Také ztráta Nokie se zřetelně snížila, třebaže tržby firmy se meziročně propadly zhruba o čtvrtinu a celkový prodej telefonů jí klesl o 27 procent.

Související

Více souvisejících

nokia Microsoft Nokia N86 8MP

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy