Forbes: Nejbohatší Rusové během pandemie dál bohatli. Podívejte se na žebříček

Největší ruští boháči během pandemie covidu-19 zbohatli o dalších 62 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu Kč), napsal časopis Forbes ve svém ruském vydání. Počet dolarových miliardářů v Rusku během posledních dvou měsíců podle časopisu stoupl ze 102 na 104 a jejich úhrnný majetek z 392 na 454 miliard dolarů (z asi 9,6 na 11,1 bilionů Kč).

"Březnové pády cen akcií na burzách po celém světě kvůli rozpadu dohody OPEC+ (o těžbě ropy) a pandemii koronaviru silně postihly byznys největších boháčů světa. Ale za více než dva měsíce, které od té doby uplynuly, dolaroví miliardáři jen bohatli - majetek 25 nejbohatších vzrostl o 255 miliard dolarů. Stranou nezůstali ani boháči z ruského žebříčku," poznamenal časopis Forbes.

Od poloviny března totiž burzovní index Dow Jones vzrostl o 23 procent, širší index Standard & Poor's také o 23 procent a index moskevské burzy o 30 procent.

Majetek pěti nejbohatších Rusů se během této doby zvětšil o 22,6 miliardy dolarů na 109,5 miliardy dolarů. Vladimir Potanin, kterému patří těžařský gigant Norilsk Nickel a první příčka na seznamu ruských boháčů, dokázal vydělat nejvíce. Během pandemie zvětšil svůj majetek o 6,4 miliardy na 26,1 miliardy dolarů.

"Dvojka" na žebříčku, Leonid Michelson ze společnosti Novatek, zvětšil své jmění během dvou měsíců ze 17,1 na 22,5 miliardy dolarů. Oceláři Vladimir Lisin a Alexej Mordašov to dotáhli z 18,1 na 21 miliard, resp. z 16,8 na 19,1 miliardy dolarů. Vlastník ropného koncernu Lukoil Vagit Alekperov svůj majetek zaokrouhlil z 15,2 na 20,8 miliardy dolarů.

Časopis dodal, že v globálním měřítku v době koronaviru nejvíce vydělali miliardáři, jejichž podnikání je spjaté s internetem.

Dvaapadesátiletý uhlobaron Dmitrij Bosov, který v žebříčku ruského Forbesu figuroval s majetkem odhadovaným na 1,1 miliardy dolarů na 86. příčce, počátkem měsíce podle médií spáchal sebevraždu.

Související

Více souvisejících

Rusko nejbohatší lidé světa forbes RUB

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 42 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy