Malé ruské podniky trpí, prezident Putin čelí ostré kritice

Dmitrij Volodin, spolumajitel několika moskevských barů, zůstal kvůli vládou nařízenému uzavření podniků bez jakýchkoli příjmů. Podpora vlády je podle jeho slov nedostatečná a on nemá tušení, jak bude dál platit zaměstnance nebo nájem, napsala agentura Reuters.

Prezident Vladimir Putin dal minulý týden mnoha Rusům volno na zbytek měsíce, aby zastavil šíření koronaviru. Uvedl ale, že zaměstnavatelé musí zaměstnancům dál platit. Mnoho oblastí vyhlásilo karanténu a nařídilo obyvatelům, aby zůstali doma.

"Říkají: 'Plaťte mzdy', ale nikdo vám nevysvětlí, odkud máte vzít peníze," řekl Volodin pro agenturu Reuters. "Tohle zabije pohostinský sektor. Spousta restaurací a barů nepřežije," rozčílil se.

Malé a středně velké podniky sdílejí jeho hněv a před hromadnými bankroty varují v peticích posílaných vládě; jedna z nich nasbírala čtvrt miliónu podpisů. Kritici poukazují na to, jak jiné země nabídly uhrazení platů. Například Británie platí 80 procent mezd. A připomínají značné ruské zlaté a devizové rezervy dosahující zhruba 550 miliard dolarů (asi 14 biliónů korun).

Putinova podpora mezi obyvateli zůstává vysoká, nicméně minulý měsíc se propadla z 69 procent na 63 procent; to je stejně jako v roce 2014, než Rusko anektovalo Krym, což vedlo k prudkému zvýšení Putinovy popularity, uvedlo nezávislé středisko Levada.

V době propadajících se cen ropy přichází hněv podnikatelů pro Putina v ošemetné době. Snaží se prosadit ústavní reformy, které by mu umožnily znovu kandidovat na prezidenta a potenciálně svou vládu prodloužit až do roku 2036.

"Tohle je pro Putina hodně vážný politický problém," řekl politolog Andrej Kolesnikov z moskevského centra Carnegie. "Ztrácí celou podnikatelskou třídu. Někteří ho dosud možná podporovali, někteří možná ne, ale je dost pravděpodobné, že teď už ho nebude podporovat nikdo z nich," dodal.

Putin 25. března oznámil celonárodní volno a dodal, že malé podniky budou moci odvést nižší pojištění za zaměstnance. Slíbil také odklad daňových povinností a v některých případech i splátek půjček o šest měsíců. Poté Putin prodloužil volno na zbytek dubna - a dodal, že mzdy musí být vypláceny.

"To nám samozřejmě nepomůže přežít. To pomůže jen těm, kdo přežijí. My bychom teď potřebovali zmrazení nájmů, ale nic takového tu není," řekl Volodin.

V online petici, kterou podepsalo více než čtvrt miliónu lidí, se uvádí: "Ministerstvo financí sedí na hromadě peněz, zatímco podniky bankrotují a obyvatelé se propadají do chudoby."

Po ruském internetu nyní koluje vtip: "Vejde Putin do baru a objedná všem pivo - na účet podniku."

Na dotaz ohledně obav podnikatelů Kreml odpověděl, že situace je bezprecedentní a rychle se mění. "Vláda samozřejmě sleduje situaci - ne den za dnem, ale hodinu po hodině. Podle toho, jak se bude vyvíjet, se také bude utvářet scénář podpůrných opatření," řekl mluvčí Dmitrij Peskov.

V pondělí vláda oznámila program v hodnotě 150 miliard rublů (asi 50 miliard korun), v jehož rámci nabídnou banky bezúročné půjčky malým podnikům, aby mohly vyplácet mzdy.

To ale nijak neuklidnilo takové lidi, jako je Darja Kaminská, majitelka autoopravny, která nyní nemá žádnou práci. Svých sedm zaměstnanců platí z vlastní kapsy. "Takhle u nás v minulosti začaly revoluce, když se vzbouřil proletariát," řekla. "Vyhlídky jsou k pláči."

Související

Více souvisejících

Rusko firmy Vladimír Putin Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy