Míra inflace v Británii vystoupila na maximum od 80. let

Míra inflace v Británii v dubnu vystoupila na devět procent a je na maximu od 80. let, oznámil dnes místní statistický úřad. Růst je zhruba v souladu s odhady analytiků, dál se zvyšují zejména ceny energií. V březnu byla inflace na sedmi procentech.

Inflace je teď v Británii nejvyšší od konce 80. let, kdy se tyto údaje začaly v současné podobě zveřejňovat. Statistický úřad odhaduje, že inflace je pravděpodobně nejvyšší zhruba od roku 1982.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že inflace vystoupí na 9,1 procenta.

Ministr financí Rishi Sunak čelí tlaku, aby za současné situace více pomohl domácnostem. K silnému růstu cen řekl, že inflace je teď problém ve většině zemí světa a že v Británii k růstu cen v dubnu přispěly hlavně regulované ceny energií.

"Před těmito globálními problémy nedokážeme lidi kompletně ochránit, poskytujeme ale značnou podporu tam, kde můžeme. Další kroky jsme připraveni učinit," řekl ministr.

Britská centrální banka začátkem tohoto měsíce předpověděla, že míra inflace v Británii letos přesáhne deset procent. Investoři očekávají, že Bank of England bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, které zahájila koncem loňského roku. Základní sazbu od té doby zvýšila už čtyřikrát na současné jedno procento, což je maximum od roku 2009.

Související

Více souvisejících

Velká Británie inflace

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy