Primark se kvůli růstu nákladů chystá zvýšit ceny

Prodejce oděvů Primark od pandemie výrazně zvýšil tržby, kvůli inflačním tlakům však bude nucen zvýšit ceny u některých produktů z kolekce pro podzim a zimu. Oznámila to dnes britská společnost Associted British Foods, která je mateřským podnikem Primarku. Vedle něj vlastní i potravinářské a zemědělské podniky.

Očištěný provozní zisk AB Foods se za fiskální pololetí téměř zdvojnásobil na 706 milionů liber (20,5 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 25 procent na 7,88 miliardy liber. Tržby i zisk se tak vrátily na úroveň před pandemií. Pololetí skončilo 5. března.

K lepším výsledkům pomohlo, že všechny obchody Primarku zůstávají otevřené, s výjimkou krátkého výpadku v Rakousku a Nizozemsku. Ve srovnatelném období předchozího roku byly naopak obchody v Británii a v Evropě dlouhodobě zavřené. Tržby samotného Primarku se zvýšily o 59 procent na 3,5 miliardy liber.

Firma uvedla, že inflační tlaky jsou nyní tak vysoké, že není schopna je kompenzovat úsporami. Primark, který loni v červnu otevřel obchod i v centru Prahy, tak musí zvýšit ceny.

Primarku, který je známý hlavně nízkými cenami, uškodila koronavirová omezení v Evropě více než konkurentům, protože mu chybí internetový obchod. Firma už letos oznámila, že plánuje zrušit 400 pracovních míst, aby snížila náklady. Tržby se v Británii a v Irsku silně zotavují, na kontinentě však návštěvnost spotřebitelů zůstává slabší a návrat k běžnému výkonu tam potrvá déle.

Řada obchodníků již varovala, že bude muset zvýšit ceny, protože jim rostou náklady na vše - od energií až po obaly a pracovní sílu. AB Foods dodala, že za celý fiskální rok čeká vyšší pokles marží u svých potravinářských produktů, než doposud předpokládala, a to kvůli vyšším cenám surovin, komodit, energií a obecně v dodavatelském řetězci.

Související

Primark otevřel prodejnu v Brně.

Primark už je na dvou místech v Česku, otevřel prodejnu v Brně

Primark dnes otevřel v obchodním centru Olympia v Brně svou druhou prodejnu v České republice. Otevření předcházela investice v hodnotě více než 220 milionů korun. Nová pobočka o rozloze 3600 m2 nabízí zákazníkům z Moravy výjimečný zážitek z nakupování, který je oblíbený u zákazníků z celého světa.
Primark otevřel první prodejnu v Praze

Primark otevře v Česku druhý obchod ještě letos

Irský oděvní řetězec Primark považuje první rok působení v České republice za úspěšný. Otevření prodejny v centru Prahy představovalo důležitý milník expanze společnosti do střední Evropy. ČTK to dnes řekl oblastní manažer firmy pro region střední a východní Evropy Maciej Podwojski. Dodal, že druhá prodejna v tuzemsku začne fungovat koncem roku v obchodním centru Olympia v Brně.

Více souvisejících

Primark

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy