Růst britské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil

Britská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,8 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z 1,3 procenta ve čtvrtém čtvrtletí a zaostalo za očekáváním analytiků. V samotném březnu pak hrubý domácí produkt (HDP) klesl proti únoru o 0,1 procenta, neboť na domácnosti začal dopadat růst cen. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že ekonomika vykáže v prvním čtvrtletí růst o jedno procento, za březen odhadovali nulový růst.

Britská ekonomika se díky růstu v prvním čtvrtletí vrátila nad úroveň z doby před pandemií. Podle analytiků ale tempo růstu za první čtvrtletí pravděpodobně představuje pro letošní rok vrchol, protože na domácnosti stále více dopadá růst životních nákladů, proto omezují své výdaje. Inflace v zemi je teď nejvyšší od 80. let, ekonomika tak rychle ztrácí dynamiku a mohla by sklouznout do recese.

Britská centrální banka minulý týden odhadla, že inflace v říjnu vystoupí nad deset procent, což je pětinásobek jejího cíle. Bank of England je nyní uprostřed jednoho z nejrychlejších cyklů zpřísňování měnové politiky, kterým se snaží dostat růst cen pod kontrolu. To je ale špatná zpráva pro budoucí růst. Centrální banka předpokládá, že ekonomika v letech 2023 a 2024 poroste jen velmi pomalu.

Britská ekonomika v roce 2020 kvůli pandemii nemoci covid-19 klesla o rekordních 9,3 procenta. Loni už ale o 7,4 procenta vzrostla. Britský Národní institut pro ekonomický a sociální výzkum (NIESR) ve středu varoval, že zemi ve druhé polovině roku ohrožuje recese a zhoršení životní úrovně kvůli rostoucím cenám. Na třetí čtvrtletí se čeká pokles HDP o 0,2 procenta a v posledních třech měsících roku o 0,4 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu předpověděl, že Británii čeká v příštím roce nejslabší růst a nejvyšší inflace z velkých rozvinutých ekonomik.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy