Zisk banky HSBC klesl o 65 procent. Kvůli koronakrizi a nepokojům v Hongkongu

Zisk před zdaněním britské banky HSBC Holdings v první polovině letošního roku klesl o 65 procent na 4,32 miliardy USD (96,2 miliardy Kč). Propad byl vyšší, než se čekalo, protože koronavirová pandemie a její vliv na podnikání donutily banku zaměřenou převážně na Asii zvýšit rezervy na ztrátové úvěry.

HSBC, která je podle aktiv největší bankou v Evropě, to uvedla v dnešním prohlášení.

Our performance in the first half of 2020 was heavily impacted by the COVID-19 outbreak. In Asia, our business was resilient, demonstrating the strength of our operations. Read more on our results: https://t.co/ZnLeKnJzD0 pic.twitter.com/uoUVyGUAg0

— HSBC (@HSBC) August 3, 2020

Analytici v průměru očekávali zisk 5,67 miliardy USD. Výnosy klesly o devět procent, hlavně kvůli snížení úrokových sazeb po celém světě.

Výsledky HSBC odrážejí trend bank po celém světě, které rovněž navyšují své rezervy, aby byly schopné čelit nárůstem špatných úvěrů v době, kdy společnosti, od leteckého po maloobchodní a ubytovací sektor, se snaží vyrovnat s propadem způsobeným pandemií nemoci covid-19. HSBC zvýšila rezervy na odpisy úvěrů na 6,9 miliardy USD z loňské jedné miliardy USD.

Banku zasáhly také politické nepokoje v Hongkongu, jehož ekonomika za duben až červen klesla čtvrté čtvrtletí za sebou a zaznamenala druhý nejvyšší pokles, upozornila agentura Reuters.

Banka dodala, že očekává, že rezervy na ztrátové úvěry a odpisy půjček se letos budou muset pohybovat mezi osmi až 13 miliardami USD. Loni tato položka činila 2,8 miliardy USD. Důvodem je vysoká míra nejistoty způsobená koronavirem a politickými konflikty, mimo jiné zhoršením sporu mezi Čínou a USA.

Generální ředitel HSBC Noel Quinn uvedl, že banka urychlí svůj restrukturalizační program. Přezkoumá rovněž svoji dividendovou politiku.

Související

Ilustrační fotografie.

Evropská komise potrestala pět bank za kartel při obchodování s měnami

Evropská komise (EK) vyměřila nadnárodním finančním institucím UBS, Barclays, RBS, HSBC a Credit Suisse pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy Kč) za kartel při obchodování s měnami. Komise, která je exekutivním orgánem Evropské unie a která plní i roli antimonopolního úřadu, to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Více souvisejících

HSBC bank Ekonomika Velká Británie Hongkong

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy