Jeseníky nabízí perfektní místa pro dovolenou během celého roku

Pokud ještě nevíte, kam se letos vypravit na dovolenou, pak vyzkoušejte Jeseníky. Jde o atraktivní pohoří nacházející se ve východní části České republiky nedaleko hranic s Polskem. Pohoří je přibližně 150 km dlouhé a 20 až 30 km široké, přičemž jeho nejvyšším vrcholem je Praděd, který se tyčí do výšky 1 491 metrů.

Jeseníky jsou oblíbeným cílem outdoorových aktivit, jako je pěší turistika, lyžování a horská cyklistika. Tato oblast je známá svou nádhernou přírodou s četnými lesy, loukami a potoky, stejně jako pro svou tradiční dřevěnou architekturu a kulturní dědictví. V okolí navíc najdete několik lázní s léčivými účinky a možnostmi relaxace. Vaše dovolená v Česku tak rozhodně nepozná slovo nuda.

Nejzajímavější turistické cíle v Jeseníku

Jeseníky jsou jedním z nejkrásnějších pohoří v České republice a nabízí mnoho turistických atrakcí.  Jak si mezi nimi vybrat ty, které byste určitě neměli vynechat? Tady je hned několik tipů.

Až na vrchol Pradědu 

Praděd je nejvyšším vrcholem Jeseníků a také jedním z nejznámějších míst v oblasti. Na vrcholu se nachází rozhledna, z níž se nabízí nádherný výhled na okolní krajinu. Vyšplhat na něj můžete buď klasickou stezkou nebo použít širokou asfaltovou silnici.

Skalní město a Karlova Studánka

Ludvíkovské skalní město najdete u Ludvíkova nedaleko Vrbna pod Pradědem. Jde o jedinečnou skupinu bizarních skalních útvarů a mezi některými jeho částmi vede zajištěná stezka. Máte raději nádech historie? Pak vám určitě učaruje obec Karlova Studánka – malebné horské letovisko a výchozí bod mnoha turistických tras v oblasti. Najdete tu také lázně s mnoha památkami.

Velké mechové jezírko a Rejvíz 

Velké mechové jezírko je rozhodně jedním z nejkrásnějších mechových jezírek u nás. Obklopují ho lesy a zelené louky (tedy spíše rašeliniště) a na jeho březích rostou vzácné masožravé rostliny. Poblíž se nachází také Rejvíz – malebná vesnice ležící v nadmořské výšce 750 metrů. Největší atrakcí této oblasti je Rejvízské rašeliniště, které je jedním z největších rašelinišť v České republice (a jeho součástí je právě i Velké mechové jezírko).

Vodní nádrž Dlouhé Stráně a jeskyně Na Pomezí 

Máte chuť poznat trochu českých rekordů? Pak byste měli vědět, že Vodní nádrž Dlouhé Stráně je  největší vodní nádrží v Jeseníkách. Byla postavena jako součást hydroelektrárny Dlouhé Stráně a láká především milovníky vodních sportů a turistiky. A chcete-li navštívit největší jeskynní systém v České republice vzniklý rozpouštěním mramoru, nesmíte vynechat jeskyně Na Pomezí. Spatřit zde můžete mnoho krásných krasových útvarů dýchajících opravdu jedinečnou atmosférou.

Kde se v Jeseníku ubytovat?

Nezáleží na tom, jaký typ dovolené preferujete – TOP výběr lokalit ubytování Jeseník a v jeho okolí. 

  • Penzion Bělidlo – tento penzion se nachází v obci Bělá pod Pradědem, nedaleko nejvyšší hory Jeseníků, Pradědu. Nabízí pokoje s vlastní koupelnou, společenskou místnost, venkovní posezení a gril.
  • Hotel Praděd najdete přímo na vrcholu Pradědu a nabízí neuvěřitelný výhled na okolní krajinu. Kromě pokojů nabízí také restauraci, wellness centrum a pestré možnosti sportovních aktivit.
  • Penzion U Petra najdete v obci Lipová-lázně a nabízí pokoje s vlastní koupelnou, společenskou místnost a venkovní posezení. K dispozici je také sauna.
    Horská chata Skály nabízí ubytování v pokojích s vlastní koupelnou. K dispozici je společenská místnost, venkovní posezení a možnost grilování.
  • Apartmány Na Kopci jsou zase skvělé pro rodiny s dětmi. Najdete je v obci Karlova Studánka a nabízí moderní ubytování s vlastní koupelnou a kuchyňským koutem. K dispozici je také venkovní bazén a sauny. 

Stačí si jen vybrat lokalitu, která vás zaujme nejvíce, a rezervovat si ubytování ještě teď. Pospěšte si – ta nejkrásnější místa bývají brzy pryč.

Související

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy