Trh s DVD klesl na 400 milionů

Praha - Dlouholetý pád trhu s klasickými DVD se nezastavil ani v loňském roce. Podle údajů profesního sdružení DVD Group.cz trh v roce 2010 klesl o 16 milionů na 400,5 milionu korun, informoval deník E15.

Tím se dostal na úroveň mezi roky 2002 a 2003, kdy toto médium bylo v Česku na vzestupu. Zájem kulminoval v roce 2004, kdy se prodaly videodisky za 730 milionů korun. Ještě v roce 2008 filmoví distributoři utržili za klasická filmová DVD 542 milionů korun, zejména díky speciálním vydáním pro komerční partnery.

„Mluvit o pomalejším tempu poklesu by nebylo úplně přesné. Vzhledem k tomu, že byly obnoveny licence některých významných studií a po určité přestávce byla znovu zahájena distribuce jejich titulů, nelze z toho vyvozovat zastavení poklesů prodejů. Poklesy, především v segmentu nově vydávaných titulů za prémiové ceny, stále pokračují,“ uvedl ředitel Bontonfilmu Ladislav Hrabě.

Naopak počet kusů prodaných nosičů meziročně rostl, a to skoro o devět procent na 2,897 milionu disků. Průměrná cena klasického videodisku tak spadla ze 156 na 138 korun.

Z distribučních firem si přední postavení udržel Magic Box (distribuce titulů hollywoodských studií Warner Bros. nebo Walt Disney) a Bontonfilm (20th Century Fox, Universal, Sony Pictures). „Magic Box v posledním kvartálu 2010 dosáhl podíl 48 procent na celkovém trhu prodaných nosičů, 50 procent, co se týká objemu tržeb,“ uvedla Jana Šafářová z public relations Magic Box. Z trhu se naopak stáhla společnost Forum Home Entertainment Czech, která patří síti kin Cinema City.

Vedle obnovených licencí objem prodejů ovlivnil i pokles zájmu o speciální operace ze strany komerčních subjektů. „Tento způsob distribuce se významně omezil a většina distribučních společností přešla na tradiční distribuci jednotlivých titulů, například do trafik,“ doplnil Hrabě. Bontonfilm loni podle něj získal mimo maloobchod skoro polovinu celkových tržeb za klasická DVD.

Během uplynulých dvou let skončily i zlaté časy levných příbalových DVD. Ještě v roce 2008 společnost PNS prodala v novinových stáncích přes 116 milionů příbalových videodisků, o rok později to bylo jen 54 milionů kusů. Čísla za rok 2010 dosud nebyla zveřejněna.

Související

Ilustrační foto

Češi jsou národem stahovačů filmů. Tvůrci si za to můžou sami

Komentář - V Česku před několika dny padl bez většího zájmu médií i veřejnosti poměrně přelomový rozsudek. Agentura DILIA uspěla ve sporu s úložištěm Uloz.to a provozovatel podle soudu musí zabránit tomu, aby uživatelé z jeho stránek mohli stahovat šestici filmů, například Pelíšky. Problém je v tom, že podobný rozsudek vlastně k ničemu není.

Více souvisejících

dvd

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy