Bezpečné půjčování peněz: Tato pravidla nesmíte opomenout

Jakákoli půjčka s sebou nese jistou míru rizika. Jen málokdo je schopen se stoprocentní jistotou říct, že všechno bez jakýchkoli potíží splatí. Ne, že by některým lidem chybělo potřebné sebevědomí! Nikdy nikdo fakticky neví, co se může v průběhu splácení úvěru stát. Člověk může přijít o zaměstnání, případně se pokazí automobil, domácí spotřebiče nebo cokoli jiného, co potřebujete ke každodennímu životu. K samotné půjčce v každém případě přistupte až jako ke krajnímu řešení. Navíc nezapomeňte dbát na pravidla týkající se bezpečného půjčování. My vám ta nejznámější a zásadní představíme v následujících řádcích. (PR článek)

Když vím, že na to nemám, půjčku si nevezmu

Šli byste do obchodu a snažili se koupit zboží, na které nemáte peníze? Asi ne! U půjček platí to samé. Jednat se přitom může jak o ty bankovní, tak o úvěry mimo bankovní sektor. V každém případě je ale u půjčování situace poněkud složitější. Ne každý totiž dokáže přesně spočítat, kolik peněz ho bude úvěr celkově stát a jakou částku přeplatí. Určitě si vyzkoušejte sečíst celkové příjmy a také výdaje včetně potenciálního úvěru, který si vezmete. Jestliže budou příjmy vyšší a zbude vám ještě nějaká rezerva, je to nejspíše znamení, že se vám půjčka skutečně vyplatí.

Prověření bonity se není třeba obávat

Mnozí lidé mají strach z toho, že je budou poskytovatelé půjček lustrovat a zjišťovat míru jejich schopnosti splácet půjčku. U bankovní i nebankovní půjčky se nejedná o nijak zvláštní záležitost. Poskytovatelé to dělají i v zájmu potenciálních dlužníků. Chrání je tak před případným pádem do dluhové pasti. K prověření bonity slouží především nahlížení do registrů dlužníků. Tady si poskytovatelé zjišťují, jestli žadatel o půjčku již někde nemá nesplacené závazky. Stejně tak vyžadují potvrzení o aktuální výši příjmů.

Zkontrolujte si pečlivě poskytovatele

Úvěry s krátkou splatností mohou být do jisté míry podezřelé. Třeba taková půjčka do 30 dní je jasným příkladem tohoto tvrzení. Jestliže si ovšem prověříte poskytovatele, nebudete mít problém. Jak na takové prověření? Vcelku jednoduše. V první řadě je zapotřebí, aby byla daná společnost zaregistrovaná u České národní banky. V podstatě každý solidní poskytovatel se certifikací od ČNB musí prokázat.

Prověřte si RPSN a jiné poplatky

Hodně důležitým ukazatelem je RPSN. Roční procentuální sazba nákladů poukazuje na to, jaké výdaje bude mít dlužník v průběhu splácení v horizontu jednoho roku. V RPSN se ukrývá nejenom úroková míra, ale také poplatky spojené s poskytnutím půjčky a s vedením úvěrového účtu. Jinak si také prověřte ještě další výdaje, jež mohou s realizací půjčky jakkoli souviset. Může jich být klidně i několik.

Související

Více souvisejících

pr článek půjčky

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy