Sazka svolala valnou hromadu, ČSTV se pokusí odvolat Hušáka

Praha - Loterijní společnost Sazka má mít v úterý mimořádnou valnou hromadu akcionářů, na které by měl dlouholetý šéf Sazky Aleš Hušák přijít o poslední funkci ve zkrachovalé firmě. Vyplývá to z prohlášení Pavla Kořana, předsedy Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), který je majoritním akcionářem Sazky.

Hušák byl již insolvenčním správcem Josefem Cupkou odvolán z pozice generálního ředitele, nyní by měl přijít i o místo předsedy představenstva společnosti.

"Pokud nepřijde pan Hušák sám s rezignací, tak bude odvolán," prohlásil Kořan, který až dosud vystupoval jako jeden z hlavních spojenců dosavadního vládce Sazky. "S ohledem na vývoj v minulých měsících nepovažujeme za možné, aby po případném zrušení konkurzu akciovou společnost Sazka nadále řídil pan Aleš Hušák. Proto s ním už jisté období vedu jednání o ukončení jeho angažmá v Sazce," dodal Kořan, podle kterého bylo jen otázkou času, "kdy příběh pana Hušáka v čele Sazky skončí".

Mimořádná valná hromada Sazky podle Kořana příští týden Hušáka z jeho funkcí na sto procent odvolá, nezabránila by tomu ani případná nepřítomnost současného předsedy představenstva. Ta přitom znemožnila konání valné hromady tento týden v pondělí. "Valná hromada, která proběhne příští týden v úterý, je svolána dozorčí radou, takže proběhne i bez případné přítomnosti předsedy představenstva. Valná hromada ho může i odvolat," ujistil Kořan.

Kdo přesně Hušáka v čele Sazky nahradí, Kořan prozradit nechtěl, akcionáři totiž stále nemají jasno. "Máme vytipovaný velmi úzký okruh osob, které připadají v úvahu. Bývalý finanční ředitel Sazky Jan Prádler je jedním z těch, kteří jsou ve velmi úzkém výběru," naznačil Kořan a dodal, že Hušákův nástupce musí být především pro věřitele a sázející důvěryhodnou osobností schopnou provést Sazku nezbytným procesem reorganizace. "A současně být také osobností schopnou vytvořit důstojné podmínky pro výkon akcionářských práv," upřesnil Kořan.

Podle ČSTV je situace ve financování českého sportu kvůli výpadkům zdrojů z výtěžku Sazky velmi znepokojivá. "Podmínkou ke zlepšení této situace je mimo jiné obnovení vzájemné důvěry mezi akcionáři Sazky a partnerství občanských sdružení s orgány státu a samospráv," míní Kořan.

Hlavní věřitele Sazky však Kořanovo vystoupení příliš nepřesvědčilo. "Prohlášení pana Kořana nemůžeme bohužel vnímat jinak, než výsměch českému sportu. Pan Prádler, který má podle ČSTV nahradit pana Hušáka, rozhodně není a ani nemůže být pro věřitele důvěryhodnou osobností. Pan Prádler byl až do závěru loňského roku nejen mnoholetým finančním ředitelem Sazky, ale i členem její dozorčí rady a tak nese za vzniklou situaci odpovědnost stejnou měrou, jako pan Hušák. Není velkým tajemstvím, že podobnost s panem Hušákem je i v jeho velmi blízkém přátelství a spojenectví s panem Ulčákem a Pentou. Zároveň je pro nás zarážející, jak pan Kořan zcela otevřeně předjímá rozhodnutí nezávislých soudů a mluví o reorganizaci Sazky jako o hotové věci," reagoval Dan Plovajko, mluvčí jednoho z největších věřitelů Sazky, skupiny KKCG.

Související

Více souvisejících

Sazka Aleš Hušák

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Aktualizováno před 14 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 30 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy