Zahraniční značkové výprodeje Čechy příliš nelákají

Praha - Při svých nákupech v zahraničí Češi nejeví velký zájem o outletová centra a obchody značkových řetězců, největší oblibě se naopak těší supermarkety. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank, o kterém banka informovala v pondělí.

Kromě supermarketů či hypermarketů (70 procent dotázaných), trhů (64 procent) a obchodních domů (60 procent) jezdí Češi také do outletových center. Zájem o ně je však nižší – navštěvuje je jen 43 procent těch, kdo nakupují v zahraničí. Nejoblíbenější jsou v Jihomoravském kraji (56 procent dotázaných), což může být podmíněno i blízkostí vyhlášených rakouských outletů, a mezi Pražany (51 procent). Naopak nejméně do nich jezdí obyvatelé Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Zde tento cíl uvedlo jen 34 procent, resp. 35 procent nakupujících v zahraničí.

Ještě menší zájem je o značkové řetězce, kam míří jen 30 procent respondentů. Nejčastěji je navštěvují Pražané (39 procent), nejméně obyvatelé Moravskoslezského kraje (20 procent). Luxusních butiky uvedlo jako svůj cíl pouze pět procent obyvatel.

Roční utracená částka se mezi jednotlivými regiony výrazně liší. Celkově nejvíce Čechů (29 procent) utratí 5000 – 9999 Kč. Například 17 procent obyvatel Plzeňského kraje ale ročně utratí více než 30 000 korun. V tomto ohledu se jim blíží pouze Pražané, kteří tuto částku uváděli ve 12 procentech případů. Nejméně naopak utrácejí obyvatelé Moravskoslezského a Jihočeského kraje: méně než 5000 korun utratí 33 procent obyvatel Moravskoslezského a 27 procent Jihočeského kraje.

Související

Slevy, ilustrační fotografie

Startují povánoční výprodeje, pokračovat budou celý leden

V kamenných obchodech dnes začínají povánoční výprodeje, pokračovat budou zpravidla celý leden. Někteří prodejci akce spustili už v polovině prosince, vyplývá z ankety ČTK. Prodejny se dnes zákazníkům znovu otevřely, ze zákona musely zůstat dva a půl dne zavřené. Výjimku měly čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích.
Češi nakupují v obchodech

Obchodníci počítají s povánočními výprodeji, někteří už slevové akce zahájili

Obchodníci bez ohledu na koronavirovou krizi počítají s tradičními povánočními výprodeji. Někteří je už zahájili, další se připojí po Štědrém dnu. Pokud by kvůli epidemické situaci nemohly 27. prosince obchody znovu otevřít, veškeré akce se přesunou na internet. Podle některých prodejců by slevy mohly být vyšší než v předchozích letech. V povánočních akcích je zpravidla největší zájem o elektroniku nebo oblečení. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky.

Více souvisejících

výprodeje

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Aktualizováno před 38 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy