Češi cestují za slevami do zahraničí

Praha - Stále více Čechů nakupujících v zahraničí využívá možnosti výhodných nákupů i v povánočních slevách a za hranicemi nakupuje především oblečení a obuv. Vyplývá to z průzkumu společnosti GE Money Bank, který společnost zveřejnila v úterý.

„Nejvíce utrácejí ve slevách Pražané, průměrně 7635 korun. Nejméně zaplatí obyvatelé Moravskoslezského kraje - i zde se ale jedná o částku 4522 korun,“ uvedla Jarmila Kowolowská, manažerka kreditních karet GE Money Bank.

„Lidé se naučili povánoční slevy využívat a nákupy dopředu plánují. Množství plateb realizovaných platebními kartami potvrzuje, že jsou při nákupech v zahraničí opatrní. Karty nevyužívají jen jako ´pojistku´ pro neplánované nákupy, ale i jako moderní platební instrument, který na cestách snižuje rizika,“ doplnila.

V povánočních slevách v zahraničí nakupuje celkově 42 procent dotázaných. Nejoblíbenější jsou mezi obyvateli Ústeckého a Plzeňského kraje - 58 a 54 procent respondentů. Naopak nejmenší zájem je v Moravskoslezském kraji, kde se do zahraniční za slevami vydává jen 26 oslovených dotázaných obyvatel.

Průzkum také ukázal, že nejvíce se v zahraničí nakupuje oblečení a boty, které kupuje celkem 86 procent z těch, kteří za slevami vyjíždí. Následuje jídlo a nápoje (včetně alkoholu), které zajímá 35 procent dotázaných. Naopak nejmenší zájem je o luxusní zboží, jež uvedlo jen devět procent respondentů, a také o auto-moto díly či autokosmetiku (4 %).

Průzkum „Jakou částku utratí Češi za zboží nakoupené v zahraničí v průběhu povánočních slev?“ pro GE Money Bank realizovala společnost Ipsos v září 2011 na vzorku 508 respondentů z Plzeňského, Ústeckého, Jihočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje a z Prahy. Respondenti museli alespoň příležitostně nakupovat v zahraničí.

Související

Slevy, ilustrační fotografie

Startují povánoční výprodeje, pokračovat budou celý leden

V kamenných obchodech dnes začínají povánoční výprodeje, pokračovat budou zpravidla celý leden. Někteří prodejci akce spustili už v polovině prosince, vyplývá z ankety ČTK. Prodejny se dnes zákazníkům znovu otevřely, ze zákona musely zůstat dva a půl dne zavřené. Výjimku měly čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích.
Češi nakupují v obchodech

Obchodníci počítají s povánočními výprodeji, někteří už slevové akce zahájili

Obchodníci bez ohledu na koronavirovou krizi počítají s tradičními povánočními výprodeji. Někteří je už zahájili, další se připojí po Štědrém dnu. Pokud by kvůli epidemické situaci nemohly 27. prosince obchody znovu otevřít, veškeré akce se přesunou na internet. Podle některých prodejců by slevy mohly být vyšší než v předchozích letech. V povánočních akcích je zpravidla největší zájem o elektroniku nebo oblečení. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky.

Více souvisejících

výprodeje zahraniční

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy