Ametyst: Oblíbený drahokam starých Řeků

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Historie ametystu je plná zajímavých legend a překvapivých souvislostí. Prvním národem, který tento drahý kámen objevil, a začal jej hojně využívat, byli podle dostupných informací staří Řekové. Ti věřili, že má ametyst zázračnou moc ochránit člověka před opilostí. Není tedy náhoda, že slovo ametyst pochází z řeckého výrazu amethyein či amethystos, což znamená „nebýt opilý“. Oblibu neztratil ani ve středověku, kdy byl prsten s ametystem považován za symbol vysokého společenského postavení. Nosili ho především biskupové a církevní hodnostáři. Tato tradice je v souladu i se současnou psychologií barev, podle které má fialová duchovní rozměr. Na lidskou mysl působí zklidňujícím až meditativním dojmem.

Kouzelné fialové odstíny, ale i mentolově zelená

Ametyst patří mezi křemeny, podobně jako citrín, růženín či záhněda. Barevností se pohybuje na škále od světlé lila, až po velmi tmavou purpurovou. Sytější ametysty sjednocené barvy platí každopádně za ty nejcennější, jelikož se vyskytují v přírodě méně a ve špercích jsou nepřekonatelné. Možná jste se již také setkali se zeleným ametystem. Jedná se o prasiolit, křemen jemné zelenkavé barvy, který je dnes ve šperkařství velmi oblíbený. V přírodě se vyskytuje spíše vzácně, a tak bývá vyráběn tepelným upravováním fialového ametystu. Kromě atraktivních odstínů ametyst zaujme i tím, že je dostatečně tvrdý a odolný, takže je vhodný pro vsazení do různých typů šperků.

Ametyst jako vyjádření lásky

Šperky s ametystem jsou ideálním dárkem pro osoby narozené v únoru, jelikož ametyst je podle tradice přiřazen právě k tomuto měsíci. Tím se ale jeho potenciál zdaleka nevyčerpává. Ametystové náušnice nebo přívěsek s ametystem bývají darovány k 6. a 17. výročí svatby. A jelikož ametyst symbolizuje pravou a pevnou lásku, těšit se z něj budou i všichni zamilovaní. Shodou okolností je totiž také kamenem připisovaným svatému Valentýnu. Díky tomu, že fialový ametyst v sobě spojuje jak teplou červenou, tak studenou modrou, sedí mu kombinace s bílým i žlutým zlatem. Zajímavý efekt tvoří pak ve společnosti s růžovým zlatem. Ametyst ve špercích výborně doplňují čiré diamanty, které svým jiskřením a leskem ještě zvýrazní jeho nádhernou barvu.

Související

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.
Výsledky Sportky a dalších loterií na Zatočsi.cz

Výsledky Sportky a dalších loterií na Zatočsi.cz

Sportka je nejstarší loterií hranou na našem území. Její první losování se uskutečnilo již v roce 1957 a od té doby na ni hráči nedají dopustit. Chcete najít kompletního průvodce světem Sportky i dalších loterií na jednom místě? Pak je pro vás portál Zatočsi.cz tím správným řešením!

Více souvisejících

pr článek Šperky

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 58 minutami

NATO

Rusko se bouří proti nové základně NATO. Kritizuje Německo, Washington i Brusel

Ruské ministerstvo zahraničních věcí vyjádřilo ostrý protest proti otevření nového námořního taktického velitelství NATO na pobřeží Baltského moře. V úterý si kvůli tomu předvolalo německého velvyslance, oznámila agentura AFP. Velitelství, které se nachází v německém městě Rostock, bylo otevřeno v pondělí a jeho úkolem je plánování námořních operací a cvičení s cílem posílit obranyschopnost Severoatlantické aliance v oblasti Baltského moře.

před 1 hodinou

Alexander Stubb, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Vyslání severokorejských vojáků na Ukrajinu je důkazem zoufalství, míní Finsko

Finský prezident Alexander Stubb označil vyslání severokorejských vojáků na Ukrajinu za důkaz zoufalství Ruska, které se více než dva a půl roku potýká s neúspěchy ve své invazi na Ukrajinu. Stubb to uvedl v úterý během návštěvy Berlína, kde komentoval znepokojivé zprávy o možném zapojení vojáků KLDR do bojů na Ukrajině.

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izraelská armáda zabila nástupce vůdce Hizballáhu Nasralláha

Izraelská armáda v úterý potvrdila, že Hašim Safí ad-Dín, pravděpodobný nástupce zabitého vůdce libanonského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, zemřel během jednoho z jejích leteckých útoků u Bejrútu. Tato informace přichází v době rostoucího napětí v regionu, kdy izraelsko-libanonský konflikt eskaluje spolu s probíhající válkou mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj na mírovém summitu. (16.6.2024)

Severokorejští vojáci na Ukrajině? Začněte s tím něco dělat, tlačí Zelenskyj na Západ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý apeloval na své spojence, aby reagovali na důkazy o zapojení severokorejských vojáků do války na Ukrajině. Podle informací, které má Kyjev k dispozici, se dvě jednotky severokorejských vojáků, které mohou čítat až 12 000 mužů, připravují k nasazení na ukrajinské bojiště po boku ruských sil. Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu zdůraznil, že jde o výzvu, na kterou Ukrajina ví, jak odpovědět, ale je důležité, aby spojenci neignorovali tuto situaci.

včera

Bílý dům, Washington D.C., USA

Evropa se potřebuje spolehnout sama na sebe. Washington nemusí přispěchat na pomoc

Spojené státy a Evropa za poslední století vytvořily na první pohled nepřekonatelné spojenectví, které čelilo nacistickému Německu, Sovětskému svazu i imperialistickému modernímu Rusku. Jenže všechno má své meze a každá krize nebo změna ve světě mohou vést k tomu, že celá transatlantická kooperace padne. Evropa se nutně potřebuje spolehnout na sebe samou, jinak ruské agresi nedokáže odolávat dlouho.

včera

včera

včera

včera

včera

Opičí neštovice

Opičí neštovice už jsou u českých hranic. Německo potvrdilo první případ

V Německu byl potvrzen první případ nákazy novou variantou viru, který způsobuje nemoc mpox, dříve známou jako opičí neštovice. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI), který v zemi dohlíží na veřejné zdraví. Podle institutu se osoba nakazila v zahraničí. Odborníci však zdůrazňují, že i přes výskyt nové varianty nákazy nehrozí zvýšené riziko jejího šíření v Německu.

včera

Marian Jurečka

Jurečka chystá zásadní změny. Chcete dávky? Doložte příjmy i majetek

Od poloviny příštího roku budou všichni žadatelé a příjemci státních dávek na bydlení, živobytí a děti povinni dokládat nejen svůj příjem, ale také majetek. Tento krok je součástí rozsáhlé revize dávek, kterou představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci. 

včera

armáda Jižní Korea (Republic of Korea army - ROK army)

Jižní Korea zvažuje, že vyšle vojáky na Ukrajinu

Jižní Korea zvažuje vyslání vojenského personálu na Ukrajinu a přímé dodávky zbraní Kyjevu. Tento krok by byl reakcí na prohlubující se vojenské vazby mezi Severní Koreou a Ruskem, které podle jihokorejské tajné služby zahrnují vyslání severokorejských vojáků do Ruska k výcviku a následnému nasazení na frontu na Ukrajině. 

včera

včera

včera

Izraelské letectvo popírá útok na univerzitní nemocnici v Libanonu

Izraelské letectvo provedlo v pondělí večer úder na cíl Hizballáhu poblíž Univerzitní nemocnice Rafíka Harírího v libanonském Bejrútu. Izraelská armáda uvedla, že samotná nemocnice nebyla cílem útoku. Informace přinesl deník Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy