Na co všechno se hodí antuka?

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Mezi materiály s mnohostranným využitím řadíme antuku. Běžná je na povrchu sportovišť, ale hodí se i pro dekorační účely. Charakteristická červená barva vždy přitáhne pozornost. Prodej antuky zažívá renesanci, pojďte si přečíst o jejích vlastnostech.

Co je to antuka

Slovo antuka pochází z francouzského výrazu „en tout ca“, což volně přeloženo znamená „za všech okolností“. Vyjadřuje to možnost sportování za každého počasí. Je to lidmi stvořená ostrohranná drť, která pochází z rozemletých střepů střešních tašek a cihel. Tudíž je to zpracovaný odpad z keramické výroby. Nejčastěji se v prodejních nabídkách objevuje antuka pytlovaná, se kterou se vám bude jednoduše manipulovat.

Druhy antuky

Nejvíce obvyklá je červená antuka, ale vzácně uvidíte i modrou a zelenou formu. Ty jsou ovšem přírodního původu. Antuka v modré barvě pochází z drceného metamorfovaného čediče a zelené zbarvení je způsobeno vysokým obsahem minerálu epidot. U sportovců je stále nejoblíbenější červená antuka. Cena antuky je nízká vzhledem k původu v odpadu. Způsob využití se odvíjí podle frakce. Jemnější o rozměrech 0 až 3 mm se používá pro sportoviště. Hruběji zrnitá pytlovaná antuka ve velikosti 2 až 4 mm je vhodná pro dekorativní účely.

Antuka pro sport

Chystáte se zrealizovat domácí tenisový kurt nebo se staráte o údržbu sportovního areálu? Pak ostrohranná červená antuka frakce 0/3 je předmětem vašeho zájmu. Upravuje se zválcováním a lehkým zkropením vodou proti prašnosti. Právě tato složka v podobě prachu je důležitá pro soudržnost povrchu a je nežádoucí její odnos při vysušení. Vhodná je nejen pro tenis, ale i atletický ovál, volejbalové a části baseballového hřiště. Jedná se jeden z nejlevnějších podkladů.

Zajímavosti z historie antuky ve sportu

Antuka se poprvé objevila na tenisovém dvorci v Německu. Originální nápad jistého pana Beckera dal tenisu nový rozměr, protože antuka umožňuje řízený skluz hráče a díky němu je daleko rychleji u míče. Testováním v té době došli k závěru, že pro sport je nejvhodnější dvoucentimetrová vrstva antuky položená na kvalitní drenáži. Později se antuka rozšířila jako podklad i do jiných soutěžních odvětví.

Antuka dekorativní

Atraktivní červená barva předurčuje antuku k pokrytí okrasných ploch. Využívá se frakce o rozměrech 2 až 4 mm zbavená nejjemnější složky. Také se využívá jako zásypový povrch hrobů a okolí. Kontrastně působí vedle trávy, proto se hrubozrnnou drtí vysypávají cesty v parcích. I vy toho efektu využijete na zahradě do pěšinek nebo pro bezúdržbové povrchy v zastíněných místech.

Funkce antuky v půdě

Antuku můžete přimíchat do půdy jako odlehčení pro suchomilné rostliny. Substrátem rychleji protéká voda, ale část vlhkosti zůstává zachována v pórech. Této vlastnosti využijete u skalek pro zlepšení propustnosti půdy. Vaše kaktusy ocení zeminu obohacenou o antuku společně s povrchovým zásypem v rudé barvě. Při zálivce, kterou provádíte jedenkrát týdně, porézní hmota antuky zadrží vodu a postupně si ji kaktus odebírá.

Nákup po pytlích

Rozmanité použití od sportu po dekoraci v zahradě dělá z červené antuky univerzální materiál a vyřeší nejeden zádrhel v zahradě. Celkově platí, kde se rostlinám nedaří, vyřeší to pytlovaná antuka. Pytel o váze 30 kg, ve kterém je antuka dodávána, je odolný slunečnímu záření a snadno přenosný kamkoliv. Ať už potřebujete jediný pytel antuky nebo větší množství na paletě, obraťte se na odborníky z e-shopu Stonex.cz.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy