Které čepice budou dobrou volbou na zimu?

Kdo nemá čepici, ten není připravený na zimu! Pokud vám v základním šatníku stále chybí, nesmutněte. Pomůžeme vám najít tu pravou. A to i v případě, že jste zarytý odpůrce čepic. Není špatných kousků, když vyberete tu, která bude pasovat přesně pro váš tvar obličeje a bude dostatečně hřát.

Ačkoliv muži veskrze vnímají jejich praktickou funkci, pro mnoho žen se stále jedná především o hlavního nepřátele účesů. Na jednu stranu je to možná pravda. Funkce kvalitních dámských čepic je ale nenahraditelná a vězte, že vaše zdraví a uši v teple jsou mnohem důležitější než uležené lokny. Dnes navíc existuje tolik nejrůznějších druhů a vzorů čepic, že vám spolehlivě doplní váš zimní outfit, a na nějaký účes si v tu chvíli ani nevzpomenete. A pokud přece jen ano, existuje řešení v podobě zimní čelenky. Tak si pojďme shrnout, jaký druh čepice čeká na první mrazy právě na vás. 

Zamilujte si čepici s podšívkou

Ačkoliv se můžete nejdříve dívat na design, myslete i na to, jestli vám v čepici bude dostatečně teplo. Můžete ji samozřejmě nosit jen na parádu. Jakmile ale udeří první mrazíky, za uši v teple budete opravdu vděční. Je proto důležité vybírat i konkrétní druh podšívky. Na méně chladné měsíce můžete pořídit čepice bez ní. Pro klasickou zimu, na kterou jsme zvyklí, už ale podšívka potřeba bude. Ideálně z fleecu, kožešiny nebo plyše.

Čepice vs. tvar obličeje

Že vám čepice nesluší? Možná jen vybíráte špatné střihy. Pokud stále tápete, jaký druh čepic pro vás bude nejvhodnější, nejdříve se pozorně zadívejte do zrcadla. Tvar vašeho obličeje vám totiž může dost napovědět, co vám bude slušet. Ne každý druh čepice vyhovuje každému tvaru obličeje. 

·         Oválným obličejům sluší klobouky. V případě čepic volte takové, které se zužují na konci obličeje, ale jinak jsou volnějšího střihu. 

·         Obdélníkovým obličejům s vysokým čelem sluší větší kožešinové čepice v nejrůznějších variacích nebo třeba klapky na uši. 

·         Hranatý obličej opticky prodloužíte pomocí vysokých čepic, ideálně i s bambulí na konci. 

·         Optimální volba pro kulaté obličeje jsou asymetricky řešené čepice, barety či klobouky.

Jakou barvu čepice zvolit?

Kromě střihu hraje velkou roli to, pro jakou příležitost se čepice hodí, i její barva. Výrazné barvy nebo vzorované čepice jsou vhodnější spíše pro neformální příležitosti a volnočasové aktivity – klidně na procházku nebo na místní kluziště či sjezdovku. Výrazné neonové barvy zase skvěle poslouží ve chvíli, kdy na sebe chcete upozornit. A to třeba během sportu, pokud jezdíte v noci na kole nebo chodíte běhat, a rádi byste byli vidět. Naopak na formálnější příležitosti jsou vhodnější tmavé barvy a neutrální tóny. Šedá, černá, krémová, hnědá nebo námořní modrá jsou univerzální odstíny, které se dají snadno kombinovat ke všemu, a zároveň v nich nebudete vypadat příliš nepatřičně. 

Který druh čepice vám bude nejvíc slušet?

·         Barety a klobouky – Elegance francouzských dam můžete dosáhnout i vy. Stačí si pořídit baret nebo elegantní klobouk. V zimě najdete i zateplené varianty.

·         Pletené čepice s bambulkou – Pro oválné nebo podlouhlé obličeje, jsou vhodné pletené čepice s bambulkou na její špičce. Jedná se o klasický druh čepice, který už je tak univerzální a nadčasový, že nejspíš jeden takový model vlastníte už teď. Inovací je ale v posledních letech celá řada. Kromě pletených čepic můžete zvolit i druh bambulky. Ta může být pletená, látková, nebo z umělého kožíšku.

·         Beanies – Jedná se o přiléhavé dámské i moderní pánské čepice bez bambule, kterou si oblíbili nejen mileniálové. Hodí se spíše ke sportovně laděným outfitům, ale můžete je kombinovat prakticky s čímkoliv. 

·         Zimní čelenka – Oblíbenou volbou pro zimní měsíce je i zimní čelenka, která vám zakryje uši, ale neponičí účes. Může se hodit na běžné nošení nebo v případě, že v zimě sportujete venku. Některé čelenky jsou velmi tenké, takže je můžete nosit i pod lyžařskou helmou, zároveň nesklouzávají z hlavy a představují komfort, který vám čepice poskytnout nemusí. 

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 11 hodinami

Předpověď počasí bez sluníčka. Teploty přesto půjdou přes 20 stupňů

Jeden den volna už jsme si v tomto týdnu užili, další dva dny jsou před námi. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás nečeká o víkendu moc sluníčka. Teploty přesto porostou přes 20 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy