Meziroční míra inflace v Británii se v únoru překvapivě zvýšila

Meziroční míra inflace v Británii se v únoru překvapivě zvýšila a dostala se na 10,4 procenta, v lednu činila 10,1 procenta. K jejímu růstu přispěly zejména vyšší ceny potravin a zdražení nápojů v hospodách a restauracích, oznámil dnes britský statistický úřad. Inflace tak vykázala nárůst poprvé za čtyři měsíce. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali pokles, a to na 9,9 procenta.

Zpráva o překvapivém nárůstu inflace přichází den před zasedáním britské centrální banky. Na předchozích deseti zasedáních Bank of England ve snaze dostat inflaci pod kontrolu úrokové sazby zvyšovala. Nyní by však podle části investorů mohla zvyšování úroků přerušit v důsledku problémů v globálním bankovním sektoru.

Podle britského ministra financí Jeremyho Hunta dnešní údaje ukazují, že předpokládaný pokles inflace nelze pokládat za zaručený. "Pokles inflace není nevyhnutelný, takže se musíme držet plánu, aby v letošním roce klesla na polovinu," prohlásil ministr. V úterý označil více než desetiprocentní inflaci za "nebezpečně vysokou".

Statistický úřad oznámil, že největším faktorem, který stojí za únorovým nárůstem inflace, byl konec lednových akcí na nápoje v hospodách a restauracích. Významnou roli sehrál i nedostatek surovin pro přípravu salátů.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy