Jaké MBA programy studovat?

Komerční sdělení - Dobré studium MBA poznáte podle výrazného zaměření na aplikaci dovedností, lektorů s bohatou praxí, ale i podle flexibility studia přizpůsobeného vytíženým manažerům či efektivního propracovaného e-learningu.

Když se postgraduální programy poprvé rozbíhaly ve 20. letech 20. století v USA, vyučovalo se v nich především účetnictví. Dnes je možné vybírat z přibližně dvacítky oborů. Jaké to jsou?

Výběr studijních programů MBA: od 1 až po 14 oborů na jedné škole

Na stránkách Asociace MBA je dostupný seznam zhruba dvaceti škol poskytujících vzdělání MBA v Česku. Některé z nich nabízejí jen jeden obecněji pojatý obor studia, případně jeho do různé míry dálkové mutace, jiné i víc než deset oborů. Můžete také najít školu s jediným, ovšem výrazně specificky zaměřeným oborem. Někdy také MBA školy působící v Česku umožňují studium pouze v anglickém jazyce.

Například vzdělávací instituce European School of Business & Management s centrálou na Praze 2 v ulici Londýnská, kterou můžete na internetu zaznamenat také pod zkratkou ESBM, otevírá pro studenty celkem 14 MBA specializací, studium LLM a dva programy DBA. Některé z nich mají obecnější zaměření, jako například Corporate či Executive management. Najdete u nich však i obory specializující se vyloženě na konkrétní sféry podnikání, jako MBA Management gastronomie a hotelnictví nebo MBA Management zdravotnictví.

Nově lze studovat management inovací, sportovní management či MBA v pojišťovnictví

V tomto roce zareagovala ESBM na poptávku studentů a nabídku rozšířila o několik nových oborů, mezi nimi Management inovací, Projektový management, Sportovní management, Bankovnictví a Pojišťovnictví. Zatímco executive nebo projektový management zní v oboru manažerského vzdělávání spíše „tradičně“, co si představit pod pojmem managementu inovací možná nemusí být úplně jasné.

Zeptali jsme se proto manažerky vzdělávání na ESBM Simony Probstové na bližší informace i na to, co vlastně vedení školy vedlo k vytvoření dalších programů.

Už předtím jste měli nabídku poměrně širokou, proč jste přidali další programy?

SP: Zareagovali jsme tím na poptávku našich klientů i vývoj na trhu. Některé školy nabízejí pouze jeden MBA program, my se v ESBM snažíme reagovat flexibilně nejen co do průběhu studia, ale také tematicky. Samozřejmě to ale není lehké rozhodnutí a předcházelo mu množství příprav, sestavování studijních plánů, výběr vhodných odborníků.

Nemůže se uchazečům stát, že se obory nakonec neotevřou?

SP: Pokud již nějaký program vytvoříme a připravíme k realizaci, garantujeme přihlášeným zájemcům jeho otevření.

I kdyby se přihlásil jediný uchazeč?

SP: Ano, i v takovém případě.

Pro koho je určen obor Management inovací? Pro ty, kteří inovace ve firmách vymýšlejí, nebo pro ty, kteří je pak realizují?

SP: Vzhledem k tomu, že studenti si ve specializaci MBA Management inovací projdou celým inovačním procesem, je studium pro obě skupiny. Jak pro ty, kteří za inovacemi stojí, tak pro ty, kteří je pak uvádějí v život. Absolventi budou schopni správně a účinně inovační strategii koncipovat, provádět důležitá rozhodnutí a také samotnou inovaci řídit. Dneska jsou inovace populární pojem, inovuje se skoro ve všech firmách, ovšem ne vždy a všude mají vytvořené inovační procesy hlavu i patu a slouží vytyčenému cíli. Nemluvě o tom, že nejsou ojedinělé případy, kdy firma inovuje, aniž by vůbec měla nějaké procesy pořádně nastaveny.

Co musí uchazeč udělat, aby mohl takový obor studovat?

SP: Podmínky jsou stejné u všech našich nabízených programů. Je třeba vyplnit přihlášku a domluvit se na termínu nástupu. Ke studiu přijímáme bez přijímacích zkoušek, uchazeči však musí mít ukončené vysokoškolské vzdělání nebo prokazatelnou praxi na manažerské pozici spolu s maturitním vysvědčením. Školné jsme schopni studentovi v případě potřeby rozpočítat do několika splátek. Na ESBM se výuka zahajuje kdykoliv na přání studenta, aby nikdo neztrácel čas a mohl se začít rozvíjet co nejdříve, bez čekání na termín uzávěrky přihlášek. Po ročním studiu a obhajobě závěrečné práce získá student titul MBA.

Nemáte problém s motivací studentů, když nemusejí skládat přijímací zkoušky?

Přijímací zkoušky sice neorganizujeme, ale s motivací studentů jsme nikdy neměli problém. Do programů se hlásí lidé z vlastní vůle, často vysoce postavení manažeři, kteří si dobře uvědomují potřebu vzdělávat se a prohlubovat dovednosti. Jak jsme o tom mluvili výše u oboru Management inovací ‒ oni se to zkrátka potřebují naučit. Opravdový zájem jde vidět i na účasti při prezenčních setkáních. E-learningové studium je totiž doplněné čtyřmi prezenčními bloky a dalšími bonusovými workshopy. Ty jsou sice nepovinné, ale studenti mají často i více než 90% docházku.

Více informací o studiu MBA na ESBM zjistíte z webových stránek instituce, nebo kontaktujte přímo studijní oddělení.

Související

7 rizik při registraci domény

7 rizik při registraci domény

Komerční sdělení - Doména představuje důležitou součást obchodní značky. Přesto řada lidí nedbá na její správné zabezpečení. V článku najdete přehled nejčastějších případů zneužití či odcizení domény a doporučení, jak jim předcházet. Aby vaše doména byla skutečně vaše.

Více souvisejících

komerční sdělení MBA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy