Změny od července? Zdražování a další "příjemnosti"

Praha – Se začátkem druhé poloviny roku již tradičně přichází množství změn, které se vyplatí znát. V mnoha městech dochází ke zdražení jízdného, i když někde i zlevní, mění se trasy MHD nebo mnohde končí analogové vysílání. A to není vše. O změnách informuje Aktuálně.cz.

- Rodiče už si nemůžou zapisovat své potomky mladší 10 let do cestovního pasu. Dosavadní zápisy platí až do konce června 2012. Nově děti (včetně kojenců) musí mít vlastní pas nebo elektronický občanský průkaz. Jak informuje Aktuálně.cz, jeho vydávání bude od roku 2012 šestkrát dražší.- Kočky a psi budou muset mít na zahraniční cesty čip nebo tetování.- V Polsku se na velkých silnicích začne vybírat mýtné od autobusů a nákladních aut.- Maďaři začnou řidičům ukládat vyšší pokuty. Až 27 tisíc korun za překročení rychlosti či jízdu na červenou, 4 tisíce za nezapnuté pásy. Pokud motorista odmítne zaplatit, mohou mu zabavit auto.- V Belgii začne platit zákaz kouření ve všech kavárnách i barech.- Čeští operátoři musí kvůli rozhodnutí Evropské unie zlevnit ceny roamingů. Minuta hovoru zlevní o 1,60 Kč na 10,30 Kč. Příchozí hovor bude nově stát 3,20 korun u O2, u zbylých operátorů 3,24 Kč. Cena SMS poslané ze zahraničí zlevní o desetník.- Datový roaming zlevnil před prázdninami o polovinu, došlo i k omezení limitu zahraničních datových přenosů.- V Praze mohou jezdit senioři nad 65 let a děti do 15 let zdarma. Kvůli tomu zdražují běžné jízdenky. 18korunová na 24 a bude nově přestupní (a platná až 30 minut namísto dosavadních 20), 26korunová na 32 a její platnost se prodlouží z dosavadních 75 na 90 minut.- V jihlavské MHD začne znovu platit hodinová jízdenka, kterou dopravní podnik zrušil loni. Bude stát namísto původních 12 korun 20 Kč a bude přestupní. V Jablonci nad Nisou začnou zdarma jezdit důchodci nad 70 let a žákovské a studentské jízdné bude stát jednotných 210 korun. Bude platit i o prázdninách.- Obyvatelé Olomouce si za jízdné připlatí – základní jízdenka podraží z 12 na 14 korun. Měsíční předplatné bude nově za 350 Kč namísto dosavadních 300 korun, čtvrtletní podraží na 900 korun.- V mnoha městech budou o prázdninách různé výluky a objížďky. Ty se dotknou pražské, plzeňské i brněnské MHD.- Pražská plynárenská od července podraží plyn. Běžná domácnost si tak za plyn připlatí asi o 100 korun měsíčně víc. Bohemia Energy zdrží o 9 procent.- V severovýchodních Čechách končí analogové vysílání. Skončí v Královéhradeckém kraji, části Pardubického a Libereckého i ve Středočeském kraji. Stejně na tom bude Brno a okolí.- Od tohoto měsíce se můžete elektronicky registrovat k platbě daní. Je k tomu však třeba elektronický podpis nebo datová schránka.

Související

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Česká republika má v posledních letech obrovský problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil na trhu a to se dotýká i MHD včetně železnic. A nejen s tím se pojí mnoho problémů. Polský server Onet nyní přináší zprávu, že by Poláci měli Čechům závidět naši MHD včetně železnice. Proč si to polský cestovatel v rozhovoru pro server myslí?
Tramvaje

Nejlepší systém MHD na světě má Berlín, Praha je druhá

Nejlepší systém městské hromadné dopravy na světě má Berlín, na druhém místě je Praha. Pořadí je výsledkem průzkumu, který provedl vydavatel turistických průvodců Time Out. Ten se ptal obyvatel vybraných měst, jak jsou s veřejnou dopravou spokojení - 96 procent Pražanů v něm odpovědělo pozitivně.

Více souvisejících

mhd plyn analogové vysílání

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

SACEUR: Ruská armáda nemá dost sil na průlom v Charkovské oblasti

Ruská armáda nemá dostatečný počet pozemních sil k dosažení strategického průlomu v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Ve čtvrtek to uvedl vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) Christopher Cavoli, agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy