Přepis energií krok za krokem. Je to jednodušší a rychlejší, než si myslíte

Stěhování, úmrtí osoby, koupě nového bytu – to všechno jsou situace, kdy je potřeba zařídit přepis energií. Jedná se proces, při kterém se mění hlavní odběratel, a to se také musí promítnout ve smlouvě s dodavatelem. Víte, jak na to? Na co si dát při tom pozor?

Každá domácnost má smlouvu s dodavatelem energie, která je svázaná se jménem, datem narození a adresou odběru zákazníka. Pokud dojde ke změně (a tím se nemyslí změna příjmení), je potřeba vytvořit kompletně novou smlouvu. K tomu slouží přepis energií, kdy původního zákazníka/odběratele nahrazuje někdo nový. 

Jaké dokumenty budete potřebovat k přepisu plynu a elektřiny?

Každý dodavatel má jiné podmínky, takže je možné, že potřebné dokumenty se budou lišit. V zásadě se však jedná o dvě hlavní věci:  Pokud jste novým zákazníkem, budete potřebovat doložit kupní nebo nájemní smlouvu, která prokáže vztah k nemovitosti. Dále je to předávací protokol, kde bude číslo a stav elektroměru nebo plynoměru při předávce. 

Zároveň to může být i plná moc od původního zákazníka, který vám prostřednictvím tohoto dokumentu dá možnost vyřídit přepis za něj.

Někdy se ale stane, že se s původním zákazníkem nemůžete z nějakého důvodu spojit – je zdravotně nezpůsobilý, zemřel nebo se možná odstěhoval a vy nevíte kam. Víte, co v takové situaci dodavateli předložit?

Když původní majitel zemřel

  • Kopie úmrtního listu
  • Čestné prohlášení

Když se původní majitel odstěhoval (neznámo kam)

  • Kopie kupní nebo nájemní smlouvy
  • Čestné prohlášení

Když je původní majitel zdravotně nezpůsobilý

  • Potvrzení o zdravotní nezpůsobilosti
  • Čestné prohlášení

Jak přepis energií probíhá?

Nebojte se, přepis energií na nového nájemníka či kupce není nic složitého. Vyřídit to můžete klidně z pohodlí domova. 

  1. Vyplníte online/papírový formulář (nejčastěji ho najdete na webu svého dodavatele)
  2. Dodavatel vám pošle návrh smlouvy.
  3. Vy novou smlouvu podepíšete (původní smlouvu musí vypovědět původní zákazník nebo vy na základě poskytnuté plné moci nebo čestného prohlášení).
  4. Přepis bude dokončený do 2 týdnů od podepsání nové smlouvy (pokud se provádí přepis energií k novému dodavateli, celý proces může zabrat až 30 dní).

Na co si dát při přepisu pozor?

Pohlídejte si, aby k přihlášení nového zákazníka a odhlášení toho původního došlo zároveň. Pokud byste nesplnili ohlašovací povinnost včas, mohlo by vás zaskočit přerušení dodávky energie a plynu. Proto přepis určitě nenechte na poslední chvíli.

Nevíte si rady s přepisem energií? Dodavatel rád pomůže

Ano, je to skutečně tak. Dodavatel energií nabízí v tomto procesu pomocnou ruku. Většina z nich má na svému webu stránku, která se speciálně věnuje přepisu. Ta má podobu intuitivního online formuláře, který vás celým procesem provede, a do 20 minut budete mít hotovo. A kdybyste si přece jen nevěděli rady, vždy máte možnost zavolat na zákaznickou linku dodavatele, kde vám rádi poradí. 

Související

Více souvisejících

pr článek Energetika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černého kašle nadále přibývá po stovkách případů. Experti mají jedno doporučení

V Česku během uplynulého kalendářního týdne přibylo 827 případů černého kašle, vyplývá z nejnovějších dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Letos se už potvrdilo 3101 případů tohoto onemocnění. Odborníci v současnosti doporučují zejména očkování těhotných žen. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy