Rusko v krizi? Ceny nafty dál klesají

Washington - Ceny nafty klesají. Zatímco čeští motoristé mohou tento pokles registrovat na pomalém snižování cen u čerpacích stanicí, ve světě to znamená pro mnoho států značné problémy. O příčinách a důsledcích tohoto propadu cen podaly zprávu servery washingtonpost.com a nytimes.com.

Přesycený trh

První otázkou je, proč k tak výraznému poklesu ceny nafty vůbec dochází. Jednoduchá odpověď je, že nabídka je vyšší než poptávka. Podle obou serverů je za tím zejména politika Saúdské Arábie, která odmítá omezit produkci. Jednak se obávají ztráty své pozice na trhu a zároveň se snaží odstranit silnou americkou konkurenci. Americké podniky se však i díky lepším technologiím a modernímu přístupu stále drží.

K velké saturaci trhu dochází podle nytimes.com i díky exportu Spojených státu. To ve výsledku také způsobuje, že nafta, která se původně prodávala ve Spojených státech, se nyní musí exportovat jinam – a stala se tak novou konkurencí na asijském trhu. Svůj podíl sehrály i nové technologie v automobilovém průmyslu, díky kterým jsou auta úspornější a běžná spotřeba motoristů tak klesá. To vše přispívá k většímu množství nafty na trhu a nutí tak prodejce tlačit ceny dolů.

Lepší technologie – nižší cena

Podle Nicka Butlera, bývalého vedoucího strategie společnosti BP, mohly společnosti díky vysokým cenám nafty investovat velké množství peněz do vyvíjení technologií a do hledání nových zdrojů. Tyto technologie a zdroje přitom budou využívány mnoho let a nyní naopak přispívají k větší produkci – a tedy i snižování ceny. Tento propad ceny nafty může mít podle washingtonpost.com dalekosáhlé důsledky. Server v této souvislosti připomíná osmdesátá léta, kdy podobný propad přispěl k pádu Sovětského svazu.

Cena nafty se snížila během jednoho roku o 50 % a podle expertů je nepravděpodobné, že by se měla v dohledné době vrátit na původní hodnotu. Takovýto výrazný pokles se přitom nutně projeví na ekonomikách zemí, které na exportu nafty stojí.

Ekonomiky v problémech

Ve Venezuele tvoří podle přehledu Světové banky nafta 96 % exportu. Sama země je ale silně zadlužená a nízké ceny jejího hlavního vývozního artiklu přispívají k tomu, že země nebude schopná svůj dluh splácet. Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu bude letos pokles ekonomiky v zemi 7 %.

Podobná je situace i v Rusku. „Nárůst popularity Vladimíra Putina se přesně shoduje s dobou, kdy prudce rostly ceny nafty, což znamenalo nárůst HDP, vládních příjmů, a tedy i více peněz na příspěvky pro lidi," upozorňuje server washingtonpost.com. Dále dodává, že zisk z prodeje nafty a zemního plynu tvoří polovinu vládních příjmů. Mezinárodní měnový fond odhaduje letošní pokles ekonomiky na 3,4 %.

Stejně tak čelí problémům i Irák a Írán. Irák pokračuje v těžbě ropy ve velkém a snaží se ji dostávat na trh, ale nízké ceny i tak způsobují, že má země nedostatek financí. Írán by zase podle vyjádření Mezinárodního měnového fondu potřeboval, aby se cena nafty zvýšila alespoň na 100 amerických dolarů za barel, jinak nebude schopen dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. V současnosti se přitom cena nafty pohybuje okolo 40 dolarů za barel.

Server Nytimes.com ale popírá, že by se mohlo jednat o konspiraci Spojených států a Saúdské Arábie s cílem zasažené země poškodit. Tak či tak, podle expertů bude trvat roky, než ceny začnou pomalu zase stoupat.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika ropa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

včera

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy