Zkoumání panamského finančního systému prý není nezávislé

Panama - Panamská vláda podle amerického ekonoma Josepha Stiglitze zřejmě nemá zájem na tom, aby se nezávisle prošetřila kauza takzvaných Panamských dokumentů.

Ty se týkají ukrývání příjmů stovek lidí a firem z celého světa v daňových rájích. Vláda podle Stiglitze odmítá zaručit, že bude zveřejněna zpráva nezávislého výboru, který má v souvislosti s odhalením Panamských dokumentů prošetřit finančně právní praxi v Panamě. Informovala o tom agentura Reuters.

"Myslel jsem, že vláda bude mít větší zájem, ale zřejmě nemá," řekl Stiglitz. "Můžeme se jen domnívat, že na vládu činí nátlak ti, kdož mají profit ze současného netransparentního finančního systému v Panamě," uvedl také Stiglitz.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Stiglitz v pátek rezignoval na členství v panamském vyšetřovacím výboru. Spolu s ním odstoupil i švýcarský expert na boj s korupcí Mark Pieth. Výbor byl v červnu ustaven jako nezávislý orgán k přezkoumání finančního a právního systému v Panamě.

"Detailně jsem zkoumal Panamské dokumenty a musím přiznat, že i jako expert na hospodářskou kriminalitu jsem se podivil, že se tolik věcí, o nichž jsme hovořili teoreticky, potvrdilo v praxi," řekl Pieth, který je profesorem trestního práva na univerzitě ve švýcarské Basileji. Rovněž podle agentury Reuters uvedl, že v dokumentech našel důkazy o trestné činnosti, včetně praní špinavých peněz pro gangy provozující dětskou prostituci.

Související

Sídlo Deutsche Bank

Razie v Deutsche Bank pokračuje i dnes, hodnota akcií klesá

Policejní razie v největší německé bance Deutsche Bank dnes kvůli značnému objemu dokumentů pokračuje. Oznámila to mluvčí frankfurtské prokuratury. Úřad později potvrdil, že prohledávány jsou kanceláře nejvyššího managementu. Kriminální policie, prokuratura a daňová inspekce začaly už ve čtvrtek prohledávat šest poboček banky ve Frankfurtu nad Mohanem kvůli obviněním z praní špinavých peněz spojeným s takzvanými Panamskými dokumenty.
Sídlo Deutsche Bank

Policisté vtrhli do poboček Deutsche Bank. Instituce "vyprala" 311 milionů eur?

Šest poboček největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem a okolí dnes prohledávalo na 170 členů kriminální policie, prokuratury a daňové inspekce. Hledali důkazy o praní špinavých peněz, oznámila kancelář státního zástupce. Vyšetřovatelé zkoumají činnost dvou zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz.

Více souvisejících

Panama Papers

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy