Razie v Deutsche Bank pokračuje i dnes, hodnota akcií klesá

Policejní razie v největší německé bance Deutsche Bank dnes kvůli značnému objemu dokumentů pokračuje. Oznámila to mluvčí frankfurtské prokuratury. Úřad později potvrdil, že prohledávány jsou kanceláře nejvyššího managementu. Kriminální policie, prokuratura a daňová inspekce začaly už ve čtvrtek prohledávat šest poboček banky ve Frankfurtu nad Mohanem kvůli obviněním z praní špinavých peněz spojeným s takzvanými Panamskými dokumenty.

Mluvčí Deutsche Bank komentář k situaci odmítl. Ve čtvrtek banka oznámila, že s vyšetřovateli spolupracuje.

Akcie banky, které letos už ztratily téměř polovinu své hodnoty, i během dnešního dopoledne ztrácely asi 1,5 procenta.

Vyšetřovatelé se zabývají činností dvou nejmenovaných zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz. Jak oznámila kancelář prokurátora, zaměřují se na léta 2013 až 2018. Ve čtvrtek vyšetřovatelé zajistili dokumenty v papírové i elektronické podobě.

Nedostatky v kontrolních procesech Deutsche Bank, jejichž cílem je zabránit praní špinavých peněz, upoutaly pozornost regulátorů na obou stranách Atlantiku. V září německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin bance nařídil, aby podnikla další kroky v prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Jmenovala firmu KPMG jako třetí stranu k posouzení pokroku.

V loňském roce uložili britští a američtí regulátoři Deutsche Bank pokutu téměř 700 milionů dolarů (přes 16 miliard Kč) za to, že umožnila praní špinavých peněz prostřednictvím falešných obchodů mezi Moskvou, Londýnem a New Yorkem. Další vyšetřování ministerstva spravedlnosti USA ještě pokračuje.

Související

Sídlo Deutsche Bank

Německá policie provedla razii v Deutsche Bank

Němečtí vyšetřovatelé dnes provedli razii v Deutsche Bank kvůli jejímu možnému selhání v boji proti praní špinavých peněz. Podle zdrojů deníku Handelsblatt je do něj zapojen člen rodiny syrského prezidenta Bašára Asada.
Donald Trump

Od Trumpa se odklání i Deutsche Bank, jeho úvěrový partner

Od amerického prezidenta Donalda Trumpa se po nepokojích v Kapitolu z minulého týdne odklání i největší německá bankovní společnost Deutsche Bank, která je Trumpovým hlavním úvěrovým partnerem. S odkazem na své zdroje to napsal list The New York Times (NYT), podle něhož prezidentova společnost The Trump Organisation čelí po středečních událostech řadě problémů, z nichž by se podle NYT již nemusela plně zotavit. Zprávy stran rozvázání spolupráce banky s Trumpem zatím nekomentovala ani instituce, ani prezident.

Více souvisejících

Deutsche Bank Německo praní špinavých peněz Ekonomika Panama Papers

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy