Firma Shell dostala v Pákistánu pokutu, při explozi cisterny uhořelo přes 200 lidí

Islámábád - Pobočka energetické firmy Shell dostala pokutu za neštěstí v Pákistánu, při němž přišlo v červnu o život přes 200 lidí. Za nehodou bylo neprofesionální řízení a nedodržení bezpečnostních předpisů, společnost má zaplatit 257 milionu rupií (55 milionů korun).

Regulátor dospěl k závěru, že pákistánská pobočka firmy Shell nese odpovědnost za výbuch cisterny, který 25. června v provincii Paňdžáb způsobil smrt 209 lidí a zranění šesti desítek osob.

Vůz s pohonnými hmotami se převrátil na dálnici u města Bahávalpur. Mezi oběťmi byli hlavně místní lidé, kteří se seběhli k místu ve snaze odebrat vytékající benzín. Cisterna však explodovala.

Pákistánská sekce firmy Shell se k pokutě vyjádřila e-mailem, v němž konstatuje, že "respektuje regulátora, bude spolupracovat s vyšetřovateli a provede také vlastní vyšetřování". Firma si cisternový vůz najala od jiné společnosti k přepravě pohonných hmot. V minulých dnech v prohlášení uvedla, že zajištění bezpečnosti při přepravě nákladů je její prioritou. "Naše vozy procházejí pravidelnou údržbou a kontrolou," stojí v prohlášení. Shell se může proti rozhodnutí regulátora odvolat.

Regulátor ve své zprávě kritizuje také paňdžábské úřady a správu dálnic za to, že místo nehody včas nezajistily a nezabránily přístupu lidí.

Související

Ilustrační foto

Evropa může být nucena letos v zimě zavést příděly energie, varuje šéf Shellu

Evropa může být nucena letos v zimě zavést příděly energie. Na konferenci věnované energetice to dnes v Oxfordu řekl generální ředitel britsko-nizozemské ropné a plynárenské společnost Shell Ben van Beurden. Pokud bude Rusko nadále omezovat dodávky plynu do Evropy, očekává "výrazně" vyšší ceny energie. Informoval o list Financial Times.

Více souvisejících

shell Pákistán výbuch Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy