Z Nového Zélandu je země třetího světa: Nedostatek paliva narušil lety i volební kampaň

Auckland - Tisíce pasažérů denně postihuje omezení provozu na největším letišti Nového Zélandu. Nedostává se palivo, protože ve čtvrtek severně od Aucklandu prasklo klíčové dálkové potrubí. Havárie ale zasahuje i do politiky.

Letecká společnost Air New Zealand uvedla, že každý den pocítí rušení vnitrostátních a mezinárodních letů 3000 pasažérů s tím, že dalších 6000 osob zasáhnou zpoždění či výpadky v běžném provozu. Dopravce údajně omezil prodej letenek pouze na nezbytné spoje.

Aucklandské letiště momentálně pracuje s 30 procenty obvyklého objemu paliva a zavedlo přísný přídělový systém. Vláda nařídila zrušit všechny méně důležité lety, pracovníci letiště z nákladních letadel vykládají trvanlivé zboží, aby letouny odlehčili.

Dálkový přívod paliva spojuje Auckland s asi 130 kilometrů vzdálenou rafinerií Marsden Oil, přičemž k jeho porušení možná došlo už před několika měsíci při výkopech na zemědělském pozemku u městečka Ruakaka. Šéf aucklandské obchodní komory řekl místní rozhlasové stanici, že Nový Zéland nyní vypadá jako "země třetího světa" a že situace poškodila mezinárodní pověst země.

Některé čerpací stanice v Aucklandu v úterý hlásily nedostatek bezolovnatého benzinu a distributoři začali do města palivo dovážet v cisternách. "Jedno potrubí a jeden bagr a Nový Zéland je na kolenou," řekla v úterý vůdkyně Novozélandské strany práce Jacinda Ardernová.

Ta se v sobotních parlamentních volbách utká o post premiéra se současným předsedou vlády a kandidátem Novozélandské národní strany Billem Englishem. Průzkumy zatím předpovídají velmi těsný souboj a předvolební kampaň v těchto dnech vrcholí.

I ji však nabourala aktuální palivová krize. Národní strana nařídila svým pracovníkům, aby omezili aktivity v rámci kampaně za účelem šetření leteckého paliva. Tým Billa Englishe prý bude po novozélandském Severním ostrově cestovat autobusem.

Související

Více souvisejících

Nový Zéland letiště Auckland pohonné hmoty Ekonomika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy