Trump zhatil největší akvizici v oblasti IT, Broadcom nekoupí rivala Qualcomm

Washington - Americký prezident Donald Trump zakázal převzetí výrobce počítačového hardwaru Qualcomm singapurským rivalem Broadcom. Bílý dům tento krok zdůvodnil obavami o národní bezpečnost.

Mělo jít o největší akvizici v historii technologického sektoru. Firma Broadcom, která hodlá přemístit své sídlo ze Singapuru do USA, za americkou firmu nabídla 117 miliard dolarů (2,4 bilionu korun).

Trump rozhodl na základě doporučení vládního výboru pro zahraniční investice (CFIUS), který prověřuje plánovaná převzetí amerických podniků z hlediska dopadů na bezpečnost. Zdroj z Bílého domu agentuře Reuters řekl, že Trumpa k vydání zákazu vedla obava o možnou ztrátu vůdčí role Spojených států v udávání trendů budoucnosti mobilní komunikace.

Akcionáři Qualcommu dávali najevo skepsi z chystaného spojení a někteří experti se domnívali, že by Broadcom mohl část firmy prodat čínským společnostem, což by uškodilo vývoji bezdrátové technologie 5G, protože nyní je v USA jen několik výrobců potřebného hardwaru.

Qualcomm se v posledních letech stal jedním z největších konkurentů čínského telekomunikačního gigantu Huawei. Právě tato firma by podle obav americké armády mohla v případě uskutečnění fúze do deseti let získat zcela dominantní postavení v mobilních technologiích a americké bezpečnostní složky by mohly být odkázány pouze na nákup vybavení od Huawei.

Převzetí Qualcommu mělo dát vzniknout třetímu největšímu výrobci čipů na světě, po společnostech Intel a Samsung. Broadcom v prohlášení uvedl, že "silně nesouhlasí" s tvrzením, že by fúzí vzniklo riziko pro národní bezpečnost USA.

Související

Více souvisejících

Qualcomm Broadcom Donald Trump USA (Spojené státy americké) PC Ekonomika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy