Burger King chce otevřít obchody v subsaharské Africe

O otevření restaurací v zemích subsaharské Afriky jedná s tamními partnery americký řetězec rychlého občerstvení Burger King. Skupina urychluje mezinárodní expanzi, aby posílila své pozice v konkurenci s rivalem McDonald's. V rozhovoru s listem Financial Times to řekl šéf mateřské společnosti Restaurant Brands International (RBI) Daniel Schwartz.

Světová dvojka mezi hamburgerovými řetězci je jednou z mnoha firem, které chtějí těžit z demografického rozvoje afrického kontinentu. Podle OSN bude v letech 2018 až 2035 desítka nejrychleji rostoucích měst právě tam. Do roku 2050 se má počet obyvatel Afriky zdvojnásobit na více než dvě miliardy a do konce století tento skok zopakovat. Přitom věkový medián tam činí 19 let, píše list.

Expanzi v Africe, k níž se spojila s firmou Servair, společnost Burger King odstartovala před 18 měsíci. Cílí zejména na Nigérii, která je největší a nejlidnatější africkou ekonomikou. Dnes se tato země zotavuje z krize, do které se před lety dostala kvůli propadu cen ropy na světových trzích. V žebříčku Světové banky, v němž se hodnotí snadnost podnikání, Nigérie postoupila ze 169. pozice v roce 2016 na 145. v loňském roce.

Burger King otevírá po celém světě dvě až tři nové restaurace denně. Zatímco v roce 2015 rozšířila svou síť zhruba o 600 provozoven, za letošní rok by jich mělo přibýt asi 1000. Většina z nových podniků je v Asii a v Evropě. Impérium firmy se 17.000 restauracemi je ale proti 37.000 podnikům McDonald's ani ne poloviční.

Související

Burger King

Vegetariánské burgery jsou hitem, v Česku ho nabízí další fastfood

K burgerům bez masa se přiklání stále více výrobců potravin a gastronomických podniků. Po Nestlé ČR, které ho dodává do českých obchodních řetězců a německého McDonald´s, začíná ode dneška v ČR prodávat ve svých provozovnách burger bez masa Burger King. Oznámili to zástupci firmy na tiskové konferenci. Firma výrobek nechce označovat jako vegetariánský, protože ho připravuje na stejném grilu jako hovězí maso. Zvyšující se prodeje hlásí v ČR Nestlé se svým Garden Gourmet. Letos už pak se zařazením vegetariánského burgeru přišel řetězec Burrrito Loco, menší prodejci bez nadnárodní podpory pak již burgery, kde jsou náhražky masa, nabízejí delší dobu.
Burger King

Vznikne sendvičový a burgerový gigant? Odvěcí rivalové jednají o fúzi

Britský rozvozce jídel Just Eat jedná s nizozemským rivalem Takeaway.com o fúzi, jejíž hodnota činí asi devět miliard liber (256,45 miliardy Kč). Uvedla to televize Sky News. Spojením by vznikl mezinárodní kolos tvořený řetězci jako Burger King, KFC a Subway, jakož i tisícovkami nezávislých restaurací. Vloni obě firmy vykázaly tržby v souhrnné výši jedné miliardy liber.

Více souvisejících

Burger King

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy