Satelitní webová síť? Americká firma OneWeb vyvrací spekulace o zapojení Ruska

Americká společnost OneWeb, která plánuje vytvořit celosvětovou internetovou síť pomocí satelitů, popřela informaci, že nabídla účast na tomto projektu ruské vládě, jež má k němu výhrady. Napsala to dnes agentura Reuters.

Nejmenovaný zdroj dříve agentuře tvrdil, že OneWeb nabídl Rusku prodej podílu ve výši 12,5 procenta. Tímto krokem podle něj společnost doufala v to, že zmírní obavy Rusů z jejího plánu vybudovat satelitní síť.

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) letos v říjnu dala najevo, že má výhrady k záměru OneWeb umožnit přístup na internet i z nejodlehlejších koutů země. Podle tajné služby by to mohlo být využito k výzvědné činnosti a poškodit bezpečnost státu.

"OneWeb nenabídl prodej žádného podílu ve OneWeb ruské vládě," důrazně sdělila nyní tato společnost na svém webu v reakci na informaci tvrdící, že tak učinila.

There seems to be a lot of misinformation - #oneweb ain't taking money from the Russian government. https://t.co/G7QyAa2wEc

— Doug Mohney (@DougonIPComm) 29. prosince 2018

Ruská tisková agentura TASS na druhé straně citovala ruského ministra spojů, jenž k tomu řekl, že ruská vláda s firmou OneWeb o takové dohodě nejednala.

OneWeb plánuje vytvořit síť z 900 družic, z nichž chce většinu dostat na oběžnou dráhu při 21 startech ruských nosných lodí Sojuz z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a z vesmírného střediska ve Francouzské Guyaně. První satelit by podle Reuters měl být vypuštěn nejpozději v únoru příštího roku.

Související

Ilustrační foto

Souboj o internet z vesmíru: Raketa vynesla další satelity OneWeb, konkurují Muskovi

Dalších 34 satelitů společnosti OneWeb, která plánuje vytvořit celosvětovou internetovou síť, vynesla v noci na dnešek úspěšně na oběžnou dráhu ruská raketa Sojuz-2.1b. Zatímco prvních šest družic budovaného systému odletělo do vesmíru loni v únoru z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, Sojuz s aparáty OneWeb odstartoval z Bajkonuru v Kazachstánu.
Sojuz FG

VIDEO: První webové satelity už krouží kolem Země, vynesla je raketa Sojuz

Prvních šest satelitů společnosti OneWeb, která plánuje vytvořit celosvětovou internetovou síť, bylo úspěšně umístěno na plánované oběžné dráhy. Do vesmíru je vynesla ve středu pozdě večer SEČ ruská raketa Sojuz-ST-B z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně a poté rozmístil speciální pohonný blok Fregat-M. Informovala o tom na webu francouzská společnost Arianespace.

Více souvisejících

OneWeb Rusko vesmir

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 12 minutami

před 53 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy