Saúdský princ vyrazil do Pákistánu, v kapse má dohodu za 20 miliard dolarů

Saúdská Arábie uzavřela s Pákistánem investiční dohody za 20 miliard dolarů (zhruba 455 miliard Kč), informují zahraniční média. Země podepsaly několik předběžných dohod v odvětví energetiky, petrochemie a těžby a zpracování ropy za osm miliard dolarů. Smlouvy byly v Pákistánu uzavřeny v rámci asijské cesty saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána.

Pákistán se snaží posílit svou ekonomiku a hledá podporu v zahraničí. Naléhavě potřebuje finanční prostředky, centrální banka má totiž v devizových rezervách jen osm miliard dolarů a země čelí krizi platební bilance.

Předseda vlády Imran Chán hledá pomoc od spřátelených zemí, aby snížil velikost záchranného balíčku, který jeho země pravděpodobně bude potřebovat od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a který získá jen za velmi přísných podmínek. Od konce 80. let země usiluje o záchranu již potřinácté. Saúdská Arábie už Pákistánu poskytla půjčku v objemu šesti miliard dolarů.

Was, and still am, sceptical over Bin Salman’s visit to #Pakistan, but after seeing this I’m happy Wazir Imran Khan is standing up for labourers rights and recognising the struggles of the working class. Hope he does the same for those being mass murdered in #yemen pic.twitter.com/I9Pv4FYbhF

— Aneesa Nawaz (@neesneesn) 18. února 2019

Pákistánské ministerstvo informací dnes oznámilo, že saúdskoarabský korunní princ rovněž nařídil, aby bylo propuštěno více než 2100 pákistánských vězňů, kteří pobývají v současné době v saúdskoarabských káznicích. Saúdská Arábie zatím tuto zprávu nepotvrdila.

Na Blízký východ každoročně odjíždí mnoho Pákistánců, kteří zemích regionu hledají práci převážně jako stavební dělníci či pomocnice v domácnosti. Peníze, které posílají domů, jsou pro pákistánskou ekonomiku životně důležité.

Pákistán je první zastávkou asijské cesty saúdského korunního prince, který se snaží zlepšit své mezinárodní renomé po vzaždě novináře a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího. Ten byl zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu loni v říjnu a Rijád vinu korunního prince na vraždě popírá. Princ Muhammad bin Salmán tento týden navštíví ještě Indii a Čínu.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Pákistán Ekonomika Muhammad bin Salmán (Saúdská Arábie) Imran Chán (Pákistán)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 35 minutami

před 59 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy