Deutsche Bank prošla v USA zátěžovými testy, Fed uvolnil restrikce

Německá banka Deutsche Bank prošla ve Spojených státech každoroční kontrolou zdraví bank a jejich schopnosti přežít velký hospodářský pokles, kterou provádí centrální banka USA (Fed). Deutsche Bank se tak podařilo zdolat důležitou překážku v době, která je pro ní velmi obtížná. Fed však našel nedostatky v procesu plánování kapitálu u amerických operací švýcarské Credit Suisse.

Testy hodnotí, zda je pro banky bezpečná realizace jejich aktuálních kapitálových plánů, včetně využití dodatečného kapitálu pro zpětný odkup akcií, výplatu dividend a další účely, které se netýkají vytváření rezerv proti ztrátám. Cílem těchto tzv. zátěžových testů je vyhnout se tomu, aby daňový poplatníci museli platit záchranu finančních ústavů, jak tomu bylo v období finanční krize v letech 2007 až 2009.

Fed rovněž schválil kapitálové plány dalších 16 bank, na které se letos zátěžové testy vztahovaly. Jsou mezi nimi největší banky v zemi, jako JPMorgan Chase, Bank of America a Citigroup.

The results of the Dodd-Frank Act Stress Tests (#DFAST) were issued last week: https://t.co/Yd16yPaU8E

— Deutsche Bank (@DeutscheBank) 27. června 2019

Výsledky jsou dobrou zprávou pro Deutsche Bank, největší banku v Německu, kterou nyní sužují soudní spory, slabá výkonnost a vyšetřování regulačními úřady. Banka nyní pracuje na restrukturalizačním plánu. V letech 2015, 2016 a 2018 zátěžovými testy neprošla a pokud by měla s testy problémy i letos, mohlo by to vážně poškodit důvěru klientů i investorů v banku v době, kdy se snaží o své oživení. Výsledky testu také znamenají, že banka nyní může volně vyplácet peníze své německé matce bez schválení Fedu, což bylo omezení, které bylo vůči bance zavedeno po loňském selhání v testech.

Současně Fed nařídil Credit Suisse, aby do října vyřešila své nedostatky v procesu kapitálové přiměřenosti a omezila distribuci kapitálu na úroveň z loňského roku, dokud tyto nedostatky nevyřeší. Credit Suisse v prohlášení obavy Fedu uznala a očekává, že se jí podaří vše do říjnového termínu vyřešit.

Prohlášení Fedu uvádí, že největší banky v zemi mají všechny silnou úroveň kapitálu a prakticky všechny plní očekávání dohledu týkající se kapitálového plánování. Letošní testy jsou efektivnější po revizi procesu Fedem. Letos byla testována zhruba polovina bank ve srovnání s rokem 2018, protože Fed se rozhodl, že u menších bank přejde na dvouletý testovací cyklus.

Na základě testu Fed schválil všem 18 bankám kapitálové plány, které předložily. To znamená, že banky mohou zvýšit dividendy a odkoupit zpět více akcií a stále budou mít dostatek kapitálu na přežití hypotetické hluboké recese v příštím roce.

Již minulý týden banky prošly prvním testem, který ukázal, že budou mít dostatek kapitálu, aby mohly pokračovat v poskytování půjček i při výrazném ekonomickém poklesu. Druhý test byl přísnější a posuzoval, zda je pro banky bezpečná realizace jejich kapitálových plánů, napsaly agentury AP a Reuters.

Související

Sídlo Deutsche Bank

Německá policie provedla razii v Deutsche Bank

Němečtí vyšetřovatelé dnes provedli razii v Deutsche Bank kvůli jejímu možnému selhání v boji proti praní špinavých peněz. Podle zdrojů deníku Handelsblatt je do něj zapojen člen rodiny syrského prezidenta Bašára Asada.
Donald Trump

Od Trumpa se odklání i Deutsche Bank, jeho úvěrový partner

Od amerického prezidenta Donalda Trumpa se po nepokojích v Kapitolu z minulého týdne odklání i největší německá bankovní společnost Deutsche Bank, která je Trumpovým hlavním úvěrovým partnerem. S odkazem na své zdroje to napsal list The New York Times (NYT), podle něhož prezidentova společnost The Trump Organisation čelí po středečních událostech řadě problémů, z nichž by se podle NYT již nemusela plně zotavit. Zprávy stran rozvázání spolupráce banky s Trumpem zatím nekomentovala ani instituce, ani prezident.

Více souvisejících

Deutsche Bank Fed (Americká centrální banka) Ekonomika USA (Spojené státy americké) banky credit suisse

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy