Právníci se vrhli na Skype. Co se děje?

Lucemburk - Softwarový gigant Microsoft si předloňskou koupí globálního operátora internetového telefonování Skype vytvořil na tomto trhu v podstatě monopol a Evropská komise neměla tento kontrakt bez dodatečných podmínek vůbec povolit. Argumentovala tím při dnešním jednání u Soudu Evropské unie americká technologická společnost Cisco Systems. Podpořila tak svou žádost, aby soud rozhodnutí komise anuloval.

Cisco podala u druhého nejvyššího soudu EU odvolání proti rozhodnutí komise schválit bez podmínek převzetí Skypu Microsoftem za 8,5 miliardy dolarů (171 miliard Kč) loni v únoru. Bezpodmínečné schválení poskytuje Skypu s Microsoftem nečestnou výhodu nad konkurenci, uvedla Cisco, která provozuje konkurenční videokonferenční servis WebEx.

Akvizice Skypu "byla bodem zlomu na trhu videokomunikací", řekl soudcům v Lucemburku právník Cisco Luis Ortiz Blanco. "Fúze vytvořila v podstatě monopol a vytlačila konkurenty na okraj. Zdůvodnění komise mělo řadu chyb," dodal.

"Žadatelé (o nepovolení fúze) nepředložili doklady poškozen hospodářské soutěže," řekl naopak právník komise a odkázal na existenci konkurentů jako Google Talk nebo servisu Viber se sídlem na Kypru.

Soudci vydají rozhodnutí v příštích měsících a proti němu se bude možné odvolat k Soudnímu dvoru EU.

Co do financí byla koupě až ošklivě nevýhodná a Skype se vlastními prostředky nikdy nezaplatí. Logiku musíme hledat jinde - Microsoft získá hlavně vliv, technologie a platící uživatele, píše cnews.cz.

Skype je s více než 660 miliony registrovaných uživatelů stále největší IM sítí (obecně jej překonal pouze Facebook). Má 170 milionů aktivních uživatelů, přes 20 milionů jich je stále online. Windows Live Messenger má 330 milionů aktivních uživatelů a přibližně 40 milionů z nich je online. Proč tedy chce Microsoft „slabší" síť? Důvodem je třeba těch 8,8 milionu uživatelů, kteří využívají placených služeb.

Skype je sice zdarma, ale firma vybudovala obrovskou mezinárodní podporu operátorů, takže v rámci Skype Out se dovoláte takřka do celého světa, ať už na pevnou nebo mobilní linku. To Microsoft také nemá (a Google Voice na tom pracuje).

Skype loni koupil konkureční službu Qik, která zprostředkovává videohovory, ale hlavně streamované přenosy z mobilu včetně jejich archivace. To nyní rovněž připadne Microsoftu.

Skype je navíc velkou a známou značkou – pojmem, který snad každý zná a použil. A neamerická populace si s WLM příliš netyká. Skype je také multiplatformní, používají jej lidé s Windows, Mac OS, Linux, mobilními systémy Android, iOS, Symbian, je v televizích Panasonic a Samsung, specializovaných přístrojích apod.

To je několik dobrých důvodů, proč měl Microsoft takový zájem.

Související

Více souvisejících

Skype Microsoft

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 48 minutami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 3 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

Raketa vystřelená z Pásma Gazy zasáhla izraelský Aškelon

Tři osoby utrpěly zranění v noci na neděli při raketovém útoku z Pásma Gazy na město Aškelon na jihu Izraele. Terčem útoku byl v sobotu také hraniční přechod Kerem Šalom, informuje TASR podle agentury DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy