Alibaba poprvé vstoupila na burzu v Hongkongu, akcie hned trhly rekord

Akcie čínského internetového prodejce Alibaba při debutu na burze v Hongkongu posílily o 6,6 procenta. S akciemi firmy se už od roku 2014 obchoduje v New Yorku. Na hongkongské burze firma nabídla 500 milionů nových akcií a zatím získala z prodeje 11,3 miliardy USD (261,6 miliardy Kč), což z nabídky dělá největší vstup na místní burzu od roku 2010 a letos největší prodej akcií na světě, napsaly agentury AP a Reuters.

Cena za akcii byla stanovena na 176 hongkongských dolarů (521 Kč). Během dne akcie stouply až na 189,5 HKD, nakonec uzavřely na ceně 187,6 HKD. V New Yorku akcie v pondělí uzavřely na ceně 190,45 USD, což by v Hongkongu odpovídalo ceně 186,3 HKD za akcii, protože americká akcie je osminásobkem těch, které jsou na trhu Hongkongu. Firma má v Hongkongu kód 9988, což po vyslovení v čínštině zní podobně jako "věčný blahobyt".

Pokud se společnost rozhodne využít v příštích 30 dnech i tzv. over-allotment opci, tedy prodej dalších akcií v případě vysoké poptávky, může z prodeje získat až 12,9 miliardy USD. Peníze získané z nabídky chce firma, která je podle tržní kapitalizace největší v Asii a sedmou největší na světě, investovat do rozšíření internetových služeb. Analytici také upozorňují, že zřízení základny investorů v Hongkongu a Číně může pro společnost fungovat jako zabezpečení pro případ, že by její akcie v New Yorku zasáhl americko-čínský obchodní spor.

Akcie obchodované v Hongkongu a New Yorku jsou zastupitelné. To znamená, že investoři mohou prodávat i nakupovat stejné akcie na obou burzách a ceny se od sebe nebudou příliš lišit. Analytici také očekávají, že cenu akcií dále podpoří, až budou dostupné i pro obchodníky na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, což by mělo být příští rok v červnu.

Nabídka Alibaby je vnímaná jako vyjádření důvěry v budoucnost finančnictví v Hongkongu, kterým šest měsíců otřásají protivládní protesty. V neděli se konaly ve městě místní volby, ve kterých jasně zvítězili prodemokratičtí kandidáti.

Alibaba drží titul největší primární veřejné nabídky (IPO) akcií na světě v hodnotě 25 miliard USD. Firma původně v roce 2014 zamýšlela i vstup na burzu v Hongkongu, struktura řízení firmy však tehdy nesplňovala pravidla burzy. Hongkong proto loni svá pravidla upravil, aby přilákal čínské technologické giganty.

Od vstupu na burzu v New Yorku se cena akcií firmy více než zdvojnásobila a od začátku letošního roku vzrostla zhruba 39 procent. Tržní hodnota Alibaby je nyní 509 miliard USD. Alibaba je podle údajů firmy Refinitiv letos pátou nejobchodovanější firmou v New Yorku s průměrným denním objemem obchodů 2,6 miliardy USD.

Související

Jack Ma

Zakladatel Alibaby Jack Ma se prý ukázal na veřejnosti

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma se poprvé od loňského října ukázal na veřejnosti. Prostřednictvím videohovoru se spojil se stovkou vesnických učitelů v Číně, uvedla dnes agentura Reuters. V médiích se spekulovalo, že manažer upadl v nemilost politických špiček po svých kritických poznámkách k čínskému regulačnímu systému.

Více souvisejících

Alibaba Group burza Hongkong Ekonomika Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy