Austrálie kvůli koronaviru snížila úroky na rekordní minimum

Australská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,5 procenta. Reaguje tak na ekonomický šok způsobený novým typem koronaviru. Australská centrální banka je tak další, která se rozhodla uvolnit měnovou politiku kvůli dopadům epidemie koronaviru. Před ní už tak učinila například Čína.

Australská centrální banka snížila úroky poprvé od října. Od loňského června je to ale už čtvrté snížení. Ještě minulý týden v anketě agentury Reuters mezi 40 ekonomy jen dva očekávali snížení úroků, v pondělí už jich bylo 17.

Guvernér centrální banky Philip Lowe podle listu The Guardian uvedl, že epidemie koronaviru má na australskou ekonomiku značný dopad. Je podle něj obtížné předpovědět, jak rozsáhlé tyto dopady budou a jak dlouho potrvají. Měnový výbor centrální banky bude dál pozorně sledovat vývoj a hodnotit dopady na ekonomiku. Je i připraven dál uvolnit měnovou politiku, dodal Lowe.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v pondělí varovala, že epidemie nového onemocnění vrhá světovou ekonomiku do nejhoršího útlumu od globální finanční krize před více než deseti lety. Vyzvala také vlády a centrální banky, aby zabránily ještě hlubšímu propadu.

Kvůli koronaviru dnes snížila úroky také centrální banka Malajsie, a to na nejnižší úroveň za deset let. Trhy očekávají, že o půl procentního bodu by už tento měsíc mohla základní úrok snížit rovněž americká centrální banka (Fed).

Americký prezident Donald Trump dnes v reakci na rozhodnutí australské centrální banky na twitteru opět vyzval Fed k výraznému snížení úrokových sazeb. Vyšší náklady na úvěry podle něj znevýhodňují americké vývozce i samotné Spojené státy. Trump kvůli vysokým úrokům kritizoval šéfa Fedu Jeroma Powella v minulosti už několikrát a je přesvědčen, že nižší úroky by podpořily růst americké ekonomiky. Fed na druhé straně uvádí, že jeho rozhodnutí vycházejí z údajů o zaměstnanosti a inflaci.

....paying higher rates than many others, when we should be paying less. Tough on our exporters and puts the USA at a competitive disadvantage. Must be the other way around. Should ease and cut rate big. Jerome Powell led Federal Reserve has called it wrong from day one. Sad!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 3, 2020

Řada statistických údajů z posledních dnů přiměla ekonomy, aby zhoršili odhady vývoje australské ekonomiky za čtvrté čtvrtletí, hlavně kvůli slabšímu růstu vývozu a vládních výdajů. Podle odhadů by hrubý domácí produkt (HDP) za tři měsíce do konce prosince měl vzrůst o 0,3 procenta, za celý rok pak o 1,9 procenta.

Lowe upozornil, že růst HDP v prvním čtvrtletí bude výrazně nižší, než se doposud čekalo. Ekonom AMP Shane Oliver dokonce varoval před recesí. Podle něj už v posledním loňském čtvrtletí ekonomika zaznamenala pokles, a recese tak už nejspíše začala.

Související

Austrálie

Australská ekonomika sklouzla do recese, poprvé od roku 1991

Australská ekonomika ve druhém čtvrtletí rekordně klesla a poprvé od roku 1991 se propadla do recese, protože koronavirová omezení paralyzovala ekonomickou aktivitu. Nová onemocnění pak ohrožují možné brzké oživení a zvyšují tlak na vládu, aby pokračovala s podporou ekonomiky.
Australská měna

Centrální banky Japonska a Austrálie podpoří své ekonomiky

Centrální banky Austrálie a Japonska následovaly americkou centrální banku (Fed) a podnikly kroky na podporu svých ekonomik, které bojují s pandemií onemocnění způsobeného novým koronavirem. Japonská centrální banka rozšíří nákupy akcií, dluhopisů a dalších aktiv a poskytne roční půjčky s nulovým úrokem společnostem, které nemají dostatek hotovosti. Australská centrální banka pak napumpuje do napjatého finančního systému dodatečnou likviditu a tento týden představí další kroky.

Více souvisejících

Australská centrální banka (RBA) Ekonomika Austrálie Fed (Americká centrální banka) Donald Trump Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy