Centrální banky Japonska a Austrálie podpoří své ekonomiky

Centrální banky Austrálie a Japonska následovaly americkou centrální banku (Fed) a podnikly kroky na podporu svých ekonomik, které bojují s pandemií onemocnění způsobeného novým koronavirem. Japonská centrální banka rozšíří nákupy akcií, dluhopisů a dalších aktiv a poskytne roční půjčky s nulovým úrokem společnostem, které nemají dostatek hotovosti. Australská centrální banka pak napumpuje do napjatého finančního systému dodatečnou likviditu a tento týden představí další kroky.

Mimořádné kroky oznámila i centrální banka Nového Zélandu, která dnes snížila hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na rekordní minimum 0,25 procenta. Slíbila přitom, že na této úrovni zůstanou úroky nejméně 12 měsíců.

Jihokorejská centrální banka na mimořádném zasedání snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,75 procenta, nejníže od roku 1999. Je to první snížení na mimořádném zasedání od října 2008, kdy čtvrtá největší ekonomika Asie bojovala s finanční krizí. Naposledy banka snižovala úroky loni, a to v říjnu a v červenci. 

Japonská centrální banka rozšíří svůj program nákupu aktiv. Nákupy fondů ETF, s nimiž se obchoduje na burze, zdvojnásobí na 12 bilionů japonských jenů (2,7 bilionu Kč) ročně a do konce září slíbila zvýšit cíl nákupů komerčních cenných papírů a firemních dluhopisů o dva biliony jenů.

Centrální banka v Japonsku představila dodatečná opatření poprvé od července 2016, kdy nákupy ETF téměř zdvojnásobila. Zatím se však zdržela dalšího snížení krátkodobé úrokové sazby hlouběji do negativního pásma ze současných minus 0,1 procenta, protože takový krok ohrožuje zisky komerčních bank. Informovala o tom dnes agentura Reuters. 

"Banka bude v nejbližší době pozorně sledovat dopad onemocnění COVID-19 a nebude váhat s přijetím dalších opatření, pokud to bude nutné," uvádí se v prohlášení zveřejněném po konci zasedání bankovní rady. Centrální banka zhoršila základní pohled na ekonomiku s tím, že aktivita zřejmě zatím zůstane slabá, ovlivněná hlavně nemocí COVID-19.

Fed v neděli večer na svém mimořádném zasedání srazil základní úrokovou sazbu téměř na nulu. Zároveň zahajuje masivní program nákupů aktiv nejméně za 700 miliard dolarů (16,6 bilionu Kč). Fed úroky snížil nečekaně už podruhé za méně než dva týdny.

Šest předních centrálních bank světa, včetně japonské, americké a Evropské centrální banky (ECB), také oznámilo, že podniknou koordinovanou intervenci, aby posílily likviditu v amerických dolarech. Společně nabídnou levné dolary finančním institucím, které čelí stresu na úvěrových trzích.

Opatření centrálních bank na koronavirus nezabírají. Po dnešku to je zřejmé. Zabere:1 účinná vakcína (snad v květnu)2 stabilizace počtu nakažených (ale: Itálie jich bude mít do týdne na hlavu 200x víc než Čína) 3 historický fiskální stimul (ale: řada ekonomik je předlužena)?

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 16, 2020

Koordinovaná reakce předních centrálních bank světa připomíná kroky učiněné před více než deseti lety kvůli globální finanční krizi. Společný postup centrálních bank přichází v době propadu akciových a dluhopisových trhů, neboť investoři jsou stále více nervózní kvůli potížím s řešením epidemie způsobené novým koronavirem. Na toto onemocnění zemřely po celém světě už tisíce lidí a některé ekonomiky se téměř zastavily.

Související

Austrálie

Australská ekonomika sklouzla do recese, poprvé od roku 1991

Australská ekonomika ve druhém čtvrtletí rekordně klesla a poprvé od roku 1991 se propadla do recese, protože koronavirová omezení paralyzovala ekonomickou aktivitu. Nová onemocnění pak ohrožují možné brzké oživení a zvyšují tlak na vládu, aby pokračovala s podporou ekonomiky.
Austrálie

Austrálie kvůli koronaviru snížila úroky na rekordní minimum

Australská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,5 procenta. Reaguje tak na ekonomický šok způsobený novým typem koronaviru. Australská centrální banka je tak další, která se rozhodla uvolnit měnovou politiku kvůli dopadům epidemie koronaviru. Před ní už tak učinila například Čína.

Více souvisejících

Australská centrální banka (RBA) Ekonomika Japonsko Austrálie ecb Fed (Americká centrální banka) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 31 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy