BMW zaplatí v USA pokutu kvůli nadhodnocování údajů o prodeji

Německý výrobce luxusních automobilů BMW zaplatí ve Spojených státech pokutu 18 milionů dolarů (418 milionů Kč), aby urovnal obvinění z poskytování zavádějících informací o prodeji. Informovala o tom americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Komise tvrdí, že automobilka v letech 2015 až 2019 nadhodnocovala měsíční údaje o svém prodeji v USA. Zároveň firma získala od investorů zhruba 18 miliard dolarů prostřednictvím prodeje dluhopisů.

"Automobilka BMW poskytovala investorům zavádějící údaje o svých maloobchodních prodejích v USA a o poptávce spotřebitelů po vozech BMW na americkém trhu, zatímco v USA získávala kapitál," uvedla podle Reuters ředitelka jednoho z odborů komise Stephanie Avakianová.

"Firmy, které na amerických finančních trzích získávají kapitál, mají povinnost poskytovat investorům správné informace," upozornila.

Automobilka BMW podle komise nadhodnocováním údajů eliminovala rozdíly mezi skutečnými objemy prodeje a svými interními cíly a udržovala si na veřejnosti vedoucí pozici mezi výrobci luxusních vozů.

Komise v minulosti obvinila z nadhodnocování měsíčních údajů o prodeji v USA také italsko-americkou automobilku Fiat Chrysler Automobiles. Ta loni za urovnání obvinění zaplatila 40 milionů dolarů (931 milionů Kč), připomněla agentura Reuters.

Související

BMW Group v Sokolově v České republice slavnostně otevřela svůj nový testovací a vývojový polygon – Future Mobility Development Center (FMDC) Prohlédněte si galerii

BMW otevřelo v Česku největší svůj testovací areál na světě o rozloze 600 hektarů + FOTO

V Sokolově v České republice BMW Group koncem července slavnostně otevřelo svůj nový vývojový a testovací komplex s názvem Future Mobility Development Center (FMDC). Během této události byl slavnostně zahájen provoz testovacího areálu, který bude sloužit pro vývoj a testování plně automatizovaných řídících systémů, sdělila automobilka v tiskové zprávě.

Více souvisejících

BMW burza prodej aut USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy