Boeing hasí krizi kolem letadel 737 MAX, American Airlines dostanou odškodné

Největší americké aerolinky American Airlines uzavřely se strojírenskou společností Boeing důvěrnou dohodu o náhradě škod, které jim v loňském roce způsobilo přerušení provozu letadel Boeing 737 MAX. Informovala o tom agentura Reuters.

Dosažení dohody o odškodném za problémy s letadly 737 MAX začátkem týdne ohlásila rovněž mexická letecká společnost Aeroméxico. Stejně jako American Airlines nicméně neupřesnila, jak vysokou částku by měla od Boeingu obdržet.

Společnost American Airlines nicméně uvedla, že kompenzace jí bude vyplácena více let. Podnik z vyplacených peněz použije více než 30 milionů dolarů na výplatu zaměstnancům v rámci programu na dělení zisků.

Provoz letadel 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Zatím není jasné, kdy budou moci stroje 737 MAX znovu začít létat.

Boeing v uplynulých týdnech uzavřel důvěrné dohody o odškodném s vícero aerolinkami, ke svým jednáním s leteckými společnostmi se však odmítá vyjadřovat, upozorňuje Reuters.

Pozastavení provozu letadel 737 MAX se dotklo i české letecké společnosti Smartwings, která má ve flotile sedm těchto strojů a nedávno vyčíslila škodu z nemožnosti je používat na 1,5 miliardy korun.

Boeing byl mnoho let největším výrobcem letadel na světě. Kvůli potížím s letouny MAX jej ale na pozici jedničky loni nahradil evropský konkurent Airbus.

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX American Airlines boeing Ekonomika odškodnění

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy