Covid-19 přetváří ekonomiku: Majetek 50 nejbohatších v USA je stejný jako 165 milionů nejchudších

Majetek 50 nejbohatších Američanů je v současnosti tak velký, jako majetek 165 milionů nejchudších, protože pandemie nemoci covid-19 přetváří ekonomiku způsobem, který neúměrně odměňuje malou skupinu miliardářů.

Nová data centrální banky USA (Fed), která přinášejí komplexní pohled na bohatství Američanů v první polovině letošního roku, upozorňují také na výrazné rozdíly v bohatství podle rasy, věku a třídy, upozornila agentura Bloomberg.

Hodnota majetku jednoho procenta nejbohatších Američanů nyní činí 34,2 bilionu USD (791,4 bilionu Kč). Naopak majetek 50 procent nejchudších, tedy zhruba 165 milionů lidí, dosahuje jen 2,08 bilionu USD. To představuje 1,9 procenta veškerého bohatství domácností. Hodnota majetku 50 nejbohatších pak činí téměř dva biliony USD a od počátku roku stoupla o 339 miliard.

Podle odhadu Fedu je ve vlastnictví deseti procent nejbohatších domácností 69 procent bohatství země, tedy 77,3 bilionu USD. Na konci 80. let minulého století jejich podíl na celkovém bohatství činil 60,9 procenta. Jedno procento nejbohatších pak vlastní 30,5 procenta majetku proti 23,7 procentům v roce 1989. Naopak podíl dolních padesáti procent klesl na 1,9 procenta z 3,6 procenta.

Covid-19 prohloubil nerovnost v USA. Ztráty pracovních míst dopadly hlavně na pracovníky ve službách s nízkými mzdami a koronavirem se neúměrně nakazilo nebělošské obyvatelstvo. Mnoho lidí z vyšší střední třídy pak může pracovat z domova a sledují, jak jim roste hodnota na důchodových účtech poté, co americké ministerstvo financí a Fed začaly pumpovat do ekonomiky a na trhy finanční pomoc.

Dalším důležitým důvodem rozdílů v bohatství je skutečnost, že většina Američanů nemá prospěch z růstu ceny akcií. Napojení spodních 90 procent obyvatel na akciový trh již téměř dvě desetiletí klesá. Nejbohatší jedno procento obyvatel vlastní více než 50 procent akcií firem a podílových fondů. Deset procent nejbohatších pak vlastní více než 88 procent akcií.

Největším přínosem byl covid-19 pro ty, jejichž bohatství je spojeno s technologickými společnostmi, které těží z přesunu práce, nákupů, zábavy a společenského života na internet. V čele je zakladatel firmy Amazon.com Jeff Bezos, který je považován za nejbohatšího muže světa. Letos jeho majetek vzrostl o 64 procent na 188,5 miliardy USD.

Američané bílé pleti vlastní 83,9 procenta národního bohatství, černošské domácnosti pouhých 4,1 procenta. Podíl bělochů se o něco snížil, podíl černošských obyvatel zůstává zhruba stejný jako v roce 1990.

Z 25 nejbohatších Američanů pouze jeden není běloch. Je to generální ředitel Zoom Video Communications Eric Yuan, jehož majetek letos stoupl téměř sedminásobně na 24,2 miliardy USD.

Související

Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.

Více souvisejících

nejbohatší lidé světa USA (Spojené státy americké) Ekonomika Jeff Bezos Fed (Americká centrální banka)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy