MacBook Pro na černé listině. Aerolinky ho zakazují v letadlech. Proč?

V letecké dopravě se šíří omezení některých počítačů MacBook Pro vyrobených firmou Apple. Vyvolaly je obavy, že se jim mohou vznítit baterie. Naposledy některé modely notebooku MacBook Pro ze svých letadel vykázala největší australská aerolinka Quantas. Její rival, letecká společnost Virgin Australia Holdings, v pondělí zakázala na palubě svých letadel všechny notebooky Apple.

Informovala o tom dnes agentura Bloomberg. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) před dotyčnými modely varovala 1. srpna.

Všechny 15palcové notebooky MacBook Pro od firmy Apple se musí v kabině přepravovat vypnuté, uvedl dnes v prohlášení Quantas. Nařízení platí od úterý. Dvě největší australské aerolinky tak přibyly na narůstající seznam leteckých společností a regulačních úřadů, které přepravu těchto výrobků firmy Apple v letadlech ze strachu ze jejich vznícením omezují.

Problém se týká některých 15palcových notebooků, které se prodaly od září 2015 do února 2017. "U omezeného počtu starší generace 15palcových MacBook Pro se může přehrát baterie a představují ohrožení požární bezpečnosti," oznámila firma Apple v červnu. Zákazníci by si měli nechat baterii vyměnit.

Dotyčné modely na palubě svých letadel dosud zakázaly aerolinky Singapore Airlines a Thai Airways International. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) místní aerolinky upozornil na oznámení společnosti Apple. Vadné výrobky by podle FAA neměly být přepravovány ani v kabině, ani v nákladním prostoru. Podobně se k věci staví i indický letecký regulační úřad.

Související

MacBook

Apple představil dva nové modely notebooků MacBook Pro

Americká společnost Apple dnes představila dva nové modely notebooků MacBook Pro, které budou mít její nové vlastní čipy. Doposud nejvýkonnější notebooky Applu měly čipy od Intelu. Oba počítače se začnou dodávat příští týden.

Více souvisejících

MacBook letadla, letectví počítače quantas airlines

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy