Majetek nejbohatších lidí tento týden rekordně vzrostl

Pro některé z nejbohatších lidí světa byl tento týden jedním z nejvýnosnějších. Hodnota majetku 500 nejbohatších lidí světa se za týden zvýšila o 209 miliard USD (4,6 bilionu Kč), upozornila agentura Bloomberg.

Z jednotlivých lidí majetek zakladatele Amazonu Jeffa Bezose překonal kdysi nepředstavitelnou částku 200 miliard USD a podnikatel, vynálezce a známý provokatér Elon Musk se přidal mezi osoby, jejichž hodnota majetku překonala 100 miliard USD díky pokračujícímu růstu akcií společnosti Tesla.

Musk tak rozšířil klub lidí s majetkem přes 100 miliard USD, který má teď díky němu čtyři členy. Kromě Muska a Bezose do něj patří také majitel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg a spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates. Podle výpočtu agentury Bloomberg hodnota jejich majetku dosahuje 540 miliard USD.

Tento týden tak přinesl opět významný přínos pro majetek nejbohatších z bohatých, kterým pomáhá hlavně prudký růst akciových trhů, zvláště technologických akcií. Americké akcie v pátek stouply na nová maxima, protože investoři mají důvěru v nový přístup k inflaci představený centrální bankou USA (Fed).

Majetek Muska od počátku letošního roku stoupl o 76,1 miliardy USD. Je to však až druhá nejvyšší částka. Nejvíce letos zbohatl Bezos, hodnota jeho majetku stoupla o 84,9 miliardy USD. Od konce roku 2017, kdy jeho majetek překonal hranici 100 miliard USD, se hodnota jeho jmění zdvojnásobila, a to i poté, co loni při rozvodu postoupil čtvrtinu svého podílu v Amazonu bývalé manželce MacKenzie Scottové.

Prudký růst majetku nejbohatších lidí je v ostrém kontrastu se stavem světové ekonomiky. Ekonomický růst prudce klesl, protože pandemie donutila společnosti propustit miliony zaměstnanců a poptávka spotřebitelů prudce klesla. Ekonomické problémy nejvíce dolehli na mladé a pracovníky s nižšími mzdami.

"Není pochyb o tom, že pandemie zhorší nerovnost příjmů a bohatství, v krátkodobém i dlouhodobém horizontu," uvedl profesor Newyorské městské univerzity (CUNY) zabývající nerovnostmi v příjmech Miles Corak.

Od počátku letošního roku majetek 500 nejbohatších lidí světa podle seznamu sestavovaného agenturou Bloomberg stoupl o 871 miliard USD, tedy o 15 procent.

Související

Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.
PPF

Renáta Kellnerová je 12. nejbohatší ženou na světě

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou je na 12. místě žebříčku nejbohatších žen na světě, který sestavuje americký časopis Forbes. Pětapadesátiletá vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul předloni v březnu, má podle žebříčku majetek za 16,3 miliardy USD (přes 372 miliard Kč). Celkově se umístila na 100. příčce, a je tak nejvýše ze všech Čechů.

Více souvisejících

nejbohatší lidé světa Jeff Bezos

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy