Nejbohatším člověkem na světě je nadále Bezos, Musk je druhý

Titul nejbohatšího člověka na světě si podle žebříčku časopisu Forbes už čtvrtý rok po sobě udržel zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos s majetkem 177 miliard USD (3,9 bilionu Kč). Za ním skončil podnikatel Elon Musk, jehož majetek činil 151 miliard USD.

Celkové jmění nejbohatších lidí planety se i přes ekonomickou krizi způsobenou koronavirem zvýšilo, Forbes registruje rekordních 2755 dolarových miliardářů se jměním v celkové výši 13,1 bilionu dolarů (288 bilionů Kč). V roce 2019 to bylo osm bilionů dolarů (176,5 bilionu Kč).

Musk se loni umístil až na 31. příčce. Hodnota jeho majetku stoupla o 126,4 miliardy USD, což byl nejvyšší nárůst hodnoty majetku v žebříčku. Pomohl mu hlavně růst cen akcií výrobce elektrických aut Tesla o 705 procent.

Na třetím místě je majitel francouzského konglomerátu luxusních firem LVMH Bernard Arnault, který je současně nejbohatším Evropanem. Čtvrtý je zakladatel počítačové společnosti Microsoft firmy Bill Gates. Majetek všech čtyř nejvýše postavených překonal 100 miliard USD. Loni měl více než 100 miliard USD pouze Bezos. Pátý v žebříčku skončil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Do pětice nejbohatších lidí se po více než 20 letech nedostal investor Warren Buffett, který skončil šestý. Z lidí žijících mimo USA se do první desítky kromě Arnaulta dostal ještě Ind Mukeš Ambani na desátém místě.

Do žebříčku se letos dostalo více žen, a to 382 oproti loňským 241. Nejvíce miliardářů pochází z Asie (1149), následují Spojené státy (724) a Evropa (628).

Nejbohatší ženou je dědička francouzské kosmetické firmy L'Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová na 12. místě s majetkem 73,6 miliardy USD. Nejmladším miliardářem je letos 18letý Kevin David Lehmann z Německa, na kterého jeho otec Günther Lehmann převedl svůj podíl v řetězce dm-drogerie. Skončil na 925. pozici s majetkem 3,3 miliardy USD. Na druhé straně nejstarším miliardářem ve věku 99 let je americký pojišťovací magnát George Joseph, který s majetkem dvě miliardy USD skončil na 1580. místě.

Česká republika má mezi dolarovými miliardáři největší zastoupení ze zemí střední a východní Evropy, uvádí Forbes. Jako nejbohatší Čech vystupuje v žebříčku ještě Petr Kellner, který zahynul na konci března při havárii na Aljašce. Forbes uvádí, že Kellner byl 110. nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 17,5 miliardy dolarů (386 miliard Kč).

„Zatímco nárůst počtu miliardářů se může zdát skandální, základní trendy mohou přinést prosperitu všem," prohlásil šéfredaktor časopisu Forbes Randall Lane k uplynulému roku, kdy světovou ekonomiku sužovala krize spojená s pandemií. Ta podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) zvýšila ekonomické nerovnosti ve společnosti do větší míry, než předchozí hospodářské krize.

Související

Jeff Bezos, zakladatel Amazon

Bezos slíbil miliardu dolarů na ochranu životního prostředí, uvedl Macron

Fond, který založil americký miliardář a zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, se zavázal, že do roku 2030 daruje jednu miliardu dolarů (24 miliard Kč) na ochranu přírody a biologické rozmanitosti. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.
Rotterdam je s 610 000 obyvateli druhé největší nizozemské město. Jedná se také o největší evropský přístav, město moderní architektury a zároveň město velkého historického významu.

Rotterdam popřel, že by povolil rozmontovat most kvůli Bezosově jachtě

Rotterdamská radnice popřela zprávy v tisku z tohoto týdne, že povolila rozmontovat historický most kvůli jachtě, kterou si nechal v přístavním městě postavit americký miliardář Jeff Bezos. Mluvčí americkému portálu CBS sdělil, že radnice žádnou podobnou žádost od firmy Oceanco, která loď postavila, nedostala.

Více souvisejících

Jeff Bezos nejbohatší lidé světa Elon Musk

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy