Pojišťovnám kvůli koronaviru hrozí obří ztráty

Pojišťovnám po celém světě letos kvůli pandemii způsobené koronavirem hrozí celková ztráta kolem 203 miliard USD (5,2 bilionu Kč). Z toho 107 miliard USD připadá na pojistné plnění, zbývající část budou ztráty z investičního portfolia pojišťoven. Ztráty z pojistného plnění jsou přitom srovnatelné s nejkatastrofičtějšími hurikány z posledních let a mohou se ještě zvýšit, pokud se virus nepodaří dostat pod kontrolu. Ve svém výhledu to dnes odhadl pojišťovací trh Lloyd's of London. Odhad nezahrnuje životní pojištění.

Nemocí covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, se po celém světě nakazilo více než čtyři miliony lidí a téměř 300.000 lidí v souvislosti s touto nemocí zemřelo. Kvůli pandemii se pojišťovny potýkají s náporem žádostí o výplatu škod za zrušené akce, jako jsou olympijské hry, anebo za nutnost přerušit podnikání.

Hrozí ale i další náklady, protože pandemie přinesla globální recesi, která ohrožuje budoucí příjmy z plateb pojistného od domácností i podniků. Navíc pojišťovny přišly o další peníze kvůli propadu na finančních trzích. Pojišťovny investice používají i k výplatě pojistného plnění.

"Nemyslím si, že někdo v našem odvětví někdy viděl, že by se obojí stalo najednou," řekl generální ředitel Lloyd's John Neal.

Mnohé evropské pojišťovny stáhly dosavadní výhled tvorby zisku a pozastavily výplatu dividend. Velká část evropských ekonomik totiž kvůli pandemii přistoupila k přísným karanténním opatřením, která téměř zastavila ekonomickou aktivitu.

Lloyd's odhaduje, že vyplatí svým zákazníkům tři až 4,3 miliardy dolarů. To je částka, která zhruba odpovídá vyplacenému odškodnému po teroristických útocích v USA z 11. září 2001, uvedla agentura Bloomberg.

Související

Policie, ilustrační fotografie.

Policie chce jezdit k méně nehodám na silnicích. Návrh už řeší s ministerstvem a pojišťovnami

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Více souvisejících

pojišťovny Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Aktualizováno před 42 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy