Saúdská Arábie kvůli koronaviru a levné ropě ztrojnásobí sazbu DPH

Saúdská Arábie ztrojnásobí sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) a přestane vyplácet příspěvek na životní náklady pro státní zaměstnance. Chce tak posílit své finance, které těžce zasáhl prudký pokles cen ropy a nemoc covid-19. Oznámil to dnes ministr financí Muhammad Džadaán.

Sazba DPH se od 1. července zvýší z nynějších pěti na 15 procent. Zruší se také příspěvek 1000 rijálů (6700 Kč) měsíčně pro každého státního zaměstnance, který začala země vyplácet v roce 2018, aby kompenzovala růst životních nákladů po zvýšení domácích cen benzinu a zavedení DPH. Ve státním sektoru pracuje zhruba 1,5 milionu lidí.

"Tato opatření jsou bolestivá, ale nutná, abychom si udrželi finanční a hospodářskou stabilitu ve střednědobém až dlouhodobém výhledu a překonali bezprecedentní koronavirovou krizi s co nejmenší újmou," uvedl podle Reuters ministr v prohlášení.

Opatření přicházejí po oznámení, že rozpočtový deficit za první tři měsíce roku činil devět miliard USD (226,4 miliardy Kč). Příjmy z prodeje ropy se ve čtvrtletí snížily meziročně téměř o čtvrtinu na 34 miliard USD a celkové příjmy rozpočtu klesly o 22 procent. Současně devizové rezervy centrální banky v březnu klesly nejrychleji nejméně za 20 let a jsou nejnižší od roku 2011.

Vláda rovněž v prohlášení uvedla, že zrušila nebo pozastavila některé provozní a kapitálové výdaje některých vládních agentur a snížila příděl peněz pro řadu projektů z reformního programu Vision 2030 v celkové hodnotě 100 miliard rijálů.

Státní ropná společnost Aramco dnes také oznámila, že snižuje domácí ceny benzinu. Cena litru benzinu 95 klesne na 0,82 rijálu (5,50 Kč) z 1,46 rijálu.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie DPH ropa Ekonomika

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy