Twitter žaluje Elona Muska, chce aby dokončil akvizici za 44 miliard USD

Sociální síť Twitter podala žalobu na Elona Muska kvůli porušení dohody o její koupi za 44 miliard USD (1,1 bilionu Kč). Požaduje po soudu, aby Muskovi nařídil dokončit transakci za dohodnutou cenu 54,2 USD za akcii, uvedla agentura Reuters.

Musk a Twitter se připravují na právní bitvu od pátku, kdy miliardář oznámil, že odstupuje od dubnové dohody o koupi společnosti. Podle Muska Twitter porušil dohodu tím, že nereagoval na žádosti o informace týkající se falešných nebo spamových účtů na platformách, což je zásadní pro obchodní výsledky.

"Musk se zřejmě domnívá, že - na rozdíl od všech ostatních stran podléhajících smluvnímu právu státu Delaware - si může svobodně změnit názor, pomluvit společnost, narušit její provoz, zničit hodnotu akcií a odejít," uvádí se v žalobě.

Akcie společnosti v úterý uzavřely na ceně 34,06 USD. Klesly tak z více než 50 USD, kde se ocitly koncem dubna, kdy správní rada Twitteru schválila dohodu.

Musk na žádost o komentář nereagoval. Na svém účtu na twitteru uvedl: "Ach ta ironie lol."

Twitter označil důvody, které Musk uvedl při odstupu od smlouvy, za záminku, která nemá opodstatnění. Podle něj rozhodnutí opustit dohodu souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Akcie Tesly, která je hlavním zdrojem Muskova majetku, ztratily od oznámení dohody 30 procent své hodnoty. V úterý uzavřely na ceně 699,21 USD.

Podle právních expertů se ze zveřejněných informací zdá, že Twitter má navrch, kvůli způsobu, jakým Musk o transakci vyjednával.

Související

Více souvisejících

Elon Musk Twitter

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy