Ukrajinská ekonomika ve třetím čtvrtletí překvapivě vzrostla

Ukrajinská ekonomika ve třetím čtvrtletí překvapivě vzrostla o devět procent, zatímco ve druhém čtvrtletí o 19,2 procenta klesla. Meziroční tempo jejího propadu se tak zmírnilo na 30,8 procenta ze 37,2 procenta v předchozím tříměsíčním období. Oznámili to dnes ukrajinští statistici. Příznivěji se vyvíjí také míra inflace, která se za listopad snížila o desetinu procentního bodu na 26,5 procenta.

Ukrajina od konce února čelí ruské agresi, invazí ruských vojsk je poničena zejména východní část ukrajinského území. Přestože hospodářské problémy ve třetím čtvrtletí mírně polevily, podle analytiků se celkové vyhlídky nemění. Vzhledem k tomu, že ruská vojska útočí v poslední době hlavně na energetickou infrastrukturu, očekává se další hospodářský propad.

Ekonomové podle serveru Trading Economics očekávali, že meziroční propad ekonomiky se v důsledku války s Ruskem ve třetím čtvrtletí ještě prohloubí a dosáhne asi 44 procent. U spotřebitelských cen analytici počítali s dalším růstem a předpokládali, že míra inflace vystoupí zhruba na 27 procent. Meziměsíčně růst cen zvolnil na 0,7 procenta z říjnové hodnoty 2,5 procenta. Analytici počítali s růstem o jedno procento.

Ukrajinské ministerstvo hospodářství uvedlo, že nedostatek elektřiny v klíčových průmyslových odvětvích způsobený útoky ruských vojsk vedl za listopad k meziročnímu propadu hrubého domácího produktu (HDP) o 41 procent. Kvůli tomu přistoupilo ministerstvo ke zhoršení celoročního výhledu a nyní počítá s propadem HDP o 33,2 procenta. Dosavadní prognóza počítala na letošní rok s poklesem HDP o 32 procent.

Devítiprocentní růst HDP za třetí čtvrtletí na Ukrajině znamená rekord. Nemá ale velkou vypovídací hodnotu, protože mu předcházel masivní hospodářský propad způsobený dopady ozbrojeného střetu mezi vojsky Ukrajiny a Ruska.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy