Zemřel miliardář Srichand Hinduja, hlava nejbohatší rodiny v Británii

Svět byznysu zasáhla smutnázpráva. Předseda Hinduja Group Srichand P. Hinduja, celosvětově rozšířeného konglomerátu a patriarcha nejbohatší britské rodiny, zemřel ve věku 87 let v Londýně.

Významný podnikatel a miliardář Srichand Hinduja zemřel ve středu. SP nebo jak se mu říkalo Sri, trpěl podle zpráv demencí, informuje bristký deník The Guardian.

Ve středu mluvčí rodiny uvedl: „Gopichand, Prakash, Ashok a celá hindudžovská rodina s těžkým srdcem a lítosti oznámili, že dnes zemřel […] pan SP Hinduja.

Mluvčí ho popisuje jako „vizionářského titána průmyslu a obchodu“.

V roce 2022 se rodina Hindujaových umístila na prvním místě v žebříčku Sunday Times Rich List, když jejich celkové jmění vzrostlo o více než 11 miliard liber na 28,4 miliardy liber. Toto je největší jmění zaznamenané v průběhu více než tří desetiletí existence tohoto seznamu.

Společnost Hinduja Group, která byla založena před více než stoletím v Indii, prošla dlouhým vývojem, který zahrnoval přestěhování do Spojeného království poté, co je v 70. letech revoluce v Íránu donutila k emigraci.

Tento rozsáhlý konglomerát působí v mnoha odvětvích, včetně bankovnictví, ropy, automobilových skupin, zdravotnictví a kybernetické bezpečnosti, má globální dosah.

Pan Hinduja se stal předmětem mediálního zájmu během prvních dnů premiérství Tonyho Blaira, kdy byli labourističtí poslanci obviněni z lobbování ve prospěch jeho britského občanství. Toto obvinění vedlo k rezignaci Petera Mandelsona, který tehdy zastával post tajemníka Severního Irska.

Rodinu zasáhl soudní spor

V listopadu 2022 se Hinduja stal středem pozornosti v souvislosti s rodinným sporem poté, co mu byla diagnostikována demence. Tato situace vyvolala spor mezi příbuznými.

Případ byl předložen Ochrannému soudu, který se zabývá záležitostmi lidí s omezenou schopností rozhodovat. Během slyšení soudce uvažoval o umístění pana Hinduju do veřejného pečovatelského domu.

Soudce Hayden dospěl k závěru, že pan Hinduja by měl opustit nemocnici, avšak příbuzní nedokázali najít vhodné soukromé ubytování, přestože disponují výraznými finančními prostředky.

V prohlášení rodiny po jeho úmrtí se uvádí, že SP Hinduja prošel životem s pokorou a důstojností a vždy se snažil spojovat lidi ve společném zájmu.

Dále se projevuje uznání za jeho snahu o zviditelnění Indie a její kultury na světové scéně skrze jeho práci a filantropického úsilí.

Pan Hinduja zemřel klidně dnes ráno za přítomnosti členů své rodiny. Rodina je v míru s vědomím, že se v posmrtném životě znovu setká se svou milovanou ženou a synem.

Srichand Hinduja úmrtí

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy