Zima svírá Evropu: Sever Německa trápí tlaková níže, Řecko a Turecko sníh

Sever Německa dnes zasáhla silná bouře, která způsobila v Hamburku první letošní záplavy. Ve spolkových zemích Sasko a Bavorsko, které sousedí s Českou republikou, hustě sněží a v rakouských Alpách nadále platí vysoké lavinové nebezpečí, ve Štýrsku dokonce nejvyšší možné. Se sněhem se potýká také Turecko či Řecko, kde bylo nutné uzavřít několik silnic včetně dálnice mezi Aténami a Soluní.

Nad Nizozemsko a severozápad Německa se dnes dostala tlaková níže Benjamin. Na pobřeží Severního moře bouře způsobila mohutné vlny. V Německu se voda proti směru toku Labe dostala až do Hamburku, kde letos poprvé zaplavila Rybí trh (Fischmarkt) v centru města. Podle meteorologů by vrchol hladiny v Hamburku mohl přesáhnout průměr až o dva metry.

Na nejdůležitějším nizozemském letišti Amsterodam Schiphol zrušila společnost KLM preventivně kolem 160 letů.

Lidem na jihu Bavorska a v Rakousku dnes zima po jednom ze sněhově nejvydatnějších víkendů posledních let dopřála pauzu k nadechnutí. Vpodvečer ale sněžilo opět v Alpách a v jejich bavorském předhůří i Bavorském lese. Silné sněžení hlásí také Sasko, především v oblasti Krušných hor.

Zatímco na některých místech jižního Bavorska bylo sníženo lavinové nebezpečí ze čtvrtého stupně na třetí, v Rakousku obavy z lavin sílí. "Počet a velikost míst s nebezpečím během dne roste," sdělila dnes rakouská služba pro varování před lavinami. Vzhledem k očekávanému stále hustšímu chumelení hrozí spontánní suché laviny. Například v Alpách ve spolkové zemi Štýrsko vpodvečer stupeň lavinového nebezpečí zvýšili na pátý, tedy nejvyšší stupeň na lavinové škále. Maximální varování se týká mimo jiné oblasti Dachsteinu oblíbené u lyžařů.

Zhruba stovka silnic v Rakousku je uzavřená, informovala dnes agentura DPA. Lidé jsou nadále odříznuti od světa ve štýrských obcích Pölstal a Hohentauern, kde byl v pondělí vyhlášen mimořádný stav. Po celém Rakousku je od civilizace kvůli sněhu odříznuto asi 2000 lidí - domácích i turistů.

Problémy nadále působí také vyvrácené stromy. V Horních a Dolních Rakousech je na 2000 domácností bez elektřiny. Na některých místech pomáhá armáda.

Lets go again! More #snow is coming down in the Alps. https://t.co/OQtCEqbgk7#schnee #neige #snowmageddon2018 pic.twitter.com/xxaPJhjHc5

— PlanetSKI Snow News (@planetski) 8. ledna 2019

Do čtvrtka má v rakouských Alpách napadnout další metr sněhu a i v nižších polohách se počítá s 30 až 80 centimetry. "Nebezpečí, že stromy pod tíhou sněhu a bouře popadají na silnice, elektrické vedení a železniční tratě, den ode dne roste," řekl mluvčí rakouského meteorologického institutu ZAMG.

Sněžení dnes ochromilo dopravu v řadě regionů centrálního a jižního Řecka. I na aténské Akropoli byla dnes ráno tenká vrstva sněhu, který však brzy roztál.

Nejdůležitější severo-jižní dálnici mezi Aténami a Soluní musela policie kvůli zledovatělé vozovce na dvou místech uzavřít. Většina řeckých škol zůstala podle agentury DPA uzavřena a města otevřela vytápěné místnosti pro bezdomovce.

Kvůli hustému sněžení zůstaly dnes uzavřené školy také ve 26 z 81 tureckých provincií, většinou v těch ve střední části země. Meteorologové před sněhem a náledím varovali také obyvatele Istanbulu.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima Sněžení Německo Řecko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy